Italië opent controversieel migrantencentrum in het buitenland

Door Ninian Carter
2 augustus 2024 – Italië heeft het eerste van twee controversiële migrantenkampen geopend in buurland Albanië, een stap waarvan het hoopt dat het het aantal illegale oversteken naar de kust zal verminderen.

Italië, dat de grootste aantallen migranten in de Europese Unie heeft, is begonnen met het uitbesteden van een aantal van zijn uitdagingen aan buurland Albanië.

Twee controversiële migrantenkampen worden geopend in de havenstad Shengjin en de voormalige luchtmachtbasis Gjader, beide aan de noordwestkust van Albanië.

De vijfjarige overeenkomst die door de Italiaanse en Albanese premiers is ondertekend, is bedoeld om de migrantenlast voor Italië te verminderen en sommigen ervan te weerhouden de reis zelfs maar te proberen. Vorig jaar kwamen 153.000 migranten aan land in Italië.

Beide kampen zullen functioneren als ambassades, in die zin dat de faciliteiten zijn betaald door Italië – geschat op meer dan € 650 miljoen – en zullen opereren onder Italiaanse en EU-wetgeving, alsof ze op Italiaanse bodem zijn.

De aantrekkingskracht voor Albanië om een ​​dergelijke regeling toe te staan, is een boost voor zijn imago in het buitenland, terwijl het onderhandelt over lidmaatschap van de Europese Unie.

error: Kopiëren mag niet!