Leiderschap Hamas na moord op Haniyeh

Door Phil Bainbridge
1 augustus 2024 – De moord op Hamas-leider Ismail Haniyeh in Teheran heeft licht geworpen op het ondoorzichtige leiderschap van de groep en wie hem aan de top zou kunnen opvolgen.

Khaled Meshal, voorzitter van het diasporakantoor van Hamas in Qatar, wordt het meest waarschijnlijk geacht de politieke leiding van de militante groep op zich te nemen, een rol die hij bekleedde van 2004-17, ondanks een gespannen relatie met Iran vanwege zijn steun aan de Syrische opstand tegen hun bondgenoot president Bashar al-Assad. Hij overleefde met name een mislukte moordpoging in 1997, terwijl hij in Amman verbleef, wat de toenmalige koning Hussein van Jordanië zo boos maakte dat Israël gedwongen werd het tegengif te leveren.

Aan de andere kant vertegenwoordigt de leider van Hamas in Gaza, Yahya Sinwar, een radicalere vleugel van de groep, die minder openstaat voor compromissen dan Haniyeh, en waarvan momenteel wordt aangenomen dat hij militaire operaties in Gaza leidt vanuit tunnels onder de enclave. Sinwar heeft meer dan 20 jaar in een Israëlische gevangenis doorgebracht.

error: Kopiëren mag niet!