Verhoging parkeerkosten JAP-Luchthaven naar SRD 100 leidt tot veel kritiek

Parkeren op de Johan Adolf Pengel Internationale Luchthaven wordt duurder. “Wij willen onze klanten informeren dat met ingang van 15 augustus onze publieke parkeertarieven zullen worden verhoogd. Deze aanpassing is noodzakelijk om de hoge kwaliteit van service en onderhoud die u van ons verwacht te blijven bieden. Voor vertrek moet er SRD 50 worden betaald en bij aankomst SRD 100. Deze prijzen zijn inclusief BTW,” Deze aankondiging werd via social media bekendgemaakt. 

N.V. Luchthavenbeheer is verantwoordelijk voor de dagelijkse operaties op de internationale luchthaven. De aanstaande verhoging is met enorme kritiek ontvangen. De post op social media werd niet lang na publicatie weer verwijderd. 

Momenteel worden er ook werkzaamheden uitgevoerd op de luchthaven. Onder andere de vertrek- en aankomsthal worden ter hand genomen. Vooral de rehabilitatie van de vertrekhal, die inmiddels al enkele maanden duurt, leidt tot veel ongemak voor het reizend publiek. De landings- en taxibaan zijn ook aangepakt.

Minister Uraiqit Ramsaran van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) bracht onlangs een bezoek aan de luchthaven om de stand van zaken door te nemen. De werkzaamheden hebben vertraging opgelopen en zullen nog enkele maanden duren. Ramsaran juichte de ontwikkelingen toe. “Het geduld en begrip van het reizend publiek zal beloond worden.”

Hij riep alle actoren van de luchthaven op om gezamenlijk ervoor te zorgen dat het reizend publiek een positieve ervaring heeft.

Olie- en sector

Directeur Vijay Chotkan van N.V. Luchthavenbeheer zei eerder over de werkzaamheden, dat de luchthaven voorbereid moet zijn op de komst van meer verkeer door de ontwikkeling van de olie- en gassector in Suriname.

“We gaan ons voorbereiden op de ontwikkeling van die sector in Suriname, daarvoor moet de landingsbaan in optimale toestand verkeren. Ook kijken we naar het asfalt van de taxibaan en zullen de mogelijkheden voor de indeling van de vliegtuigen verbeterd worden”, aldus Chotkan. 

Er wordt ook nog gewerkt aan het onderhoud van de platen op de luchthaven. 

Voor de regeringswisseling presenteerde de regering BoutersepII grootse plannen voor de JAP-Luchthaven, aangedreven door Chinese investeerders. Deze plannen werden door de regering Santokhi geparkeerd. Wel werd in 2021 een Memorandum of Understanding (MoU) tussen de Surinaamse en Nederlandse luchthaven Schiphol getekend. Het helpen ontwikkelen van de Surinaamse luchtvaartsector en het bekijken van mogelijkheden voor een internationale luchthaven in Nickerie waren de doelen hiervan. Wat hiervan terecht is gekomen is onduidelijk.  

error: Kopiëren mag niet!