Presidenten Biden (VS) en Lula (Brazilië) willen onmiddellijke transparantie verkiezingsuitslag Venezuela

De Amerikaanse president Joe Biden en zijn Braziliaanse collega Luiz Inácio Lula da Silva vinden dat Venezuela onmiddellijk ‘volledige, transparante en gedetailleerde stemgegevens’ moet vrijgeven, meldt het Witte Huis. Biden en Lula spraken elkaar dinsdag telefonisch.

Eerder op dinsdag riep Lula de Venezolaanse autoriteiten al op gedetailleerde stemcijfers vrij te geven om te bewijzen dat Nicolás Maduro de presidentsverkiezingen heeft gewonnen.

“Het is normaal dat er een geschil is”, zei Lula tegen TV Globo, het grootste televisienetwerk van Brazilië. Een dergelijk geschil kan volgens hem ‘opgelost’ worden door gedetailleerde stemgegevens vrij te geven.

Het is onrustig in Venezuela sinds Maduro de presidentsverkiezingen won. Exit polls hadden voorspeld dat de oppositie er met de winst vandoor zou gaan. Venezolanen door het hele land gaan de straat op om hun ongenoegen te uiten.

Latijns-Amerikaanse landen, waaronder Uruguay en Peru, hebben hun zorgen geuit over verkiezingsfraude. Venezuela kondigde hierop aan diplomaten terug te trekken uit de landen die betwijfelen of Maduro eerlijk gewonnen heeft.

error: Kopiëren mag niet!