Tuinman ontvangt minister van Defensie: Diplomatie op zijn best!

Onlangs reisde de Surinaamse minister van Defensie, Krishna Mathoera, vol enthousiasme naar Nederland. Helaas werd ze daar niet door haar gelijkwaardige, Ruben Brekelmans, ontvangen, maar door een staatssecretaris, wat door sommigen werd vergeleken met een ontmoeting met de hovenier des huizes.

Steven, een voormalige diplomaat, meldde dat de afspraak vooraf bekend was bij Mathoera. Ze wist dat Brekelmans niet aanwezig zou zijn en had de ontmoeting moeten annuleren. In plaats daarvan koos ze ervoor om met de “tuinman” aan tafel te gaan zitten, waardoor ze het aanzien van het ministerschap tot de composthoop bracht.

Het toppunt van verheffing werd echter bereikt toen niet alleen Mathoera, maar de hele Surinaamse regering met dit bezoek alle verwachtingen overtrof. En dan nog die nieuwe extreemrechtse regering in Nederland met hun geliefde Geert Wilders aan het roer – wat een verschil met de charmante dagen onder Rutte!

De Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, Albert Ramdin, besloot om handen te schudden en koffie te drinken met zijn Nederlandse collega Caspar Veldkamp zonder enige formele staatsetting. Misschien was het gewoon een gezellig onderonsje, maar niets om indruk te maken op de geopolitieke schaakmeesters.

Het is vanzelfsprekend dat gezien de historische relatie met Nederland eerst politiek overleg op zijn plaats is. Dit houdt in dat beide landen op hetzelfde kanaal zitten voordat hogere ambtenaren aan de tafel schuiven.

Deze huidige extreemrechtse regering, onder leiding van Dick Schoof en Wilders, heeft geen blad voor de mond genomen door een duidelijke boodschap over te brengen: “We willen jullie niet ontvangen.” Wat een triomf voor de diplomatie!

Het is werkelijk onbegrijpelijk waar onze minister van Defensie zo’n haast mee had en waarom de minister van Buitenlandse Zaken haar geen beter advies heeft gegeven. Misschien volgende keer beter een afspraak met de bloemist?

error: Kopiëren mag niet!