De Druzen, een Arabische etnoreligieuze minderheid, stonden centraal na de dodelijke aanval op een voetbalveld in Majdal Shams, een stad in de door Israël bezette Golanhoogten, waarbij 12 kinderen omkwamen. Israël beschuldigde Hezbollah van de aanval, terwijl Hezbollah betrokkenheid ontkende. Israël reageerde met een luchtaanval op Beiroet waarbij Hezbollah-commandant Fuad Shukr omkwam.
De Druzenreligie, ontstaan in de 11e eeuw uit de Ismaili Shia Islam, omvat elementen van hindoeïsme en oude filosofieën. Druzen geloven in reïncarnatie en hebben sterke banden met traditionele religies.
Druzen wonen vooral in Syrië, Libanon, Jordanië, Israël en de Golanhoogten. Israël annexeerde de Golanhoogten in 1981. Van de 20.000 Druzen in de Golan heeft een groot deel geen Israëlisch staatsburgerschap, terwijl 150.000 Druzen in Israël wel staatsburgerschap hebben en vaak dienst doen in het Israëlische leger. Dit wordt beschreven als een “bloedverbond” met Israëlische Joden. In totaal wonen naar schatting een miljoen Druzen in Libanon en Syrië, verspreid over gebieden zoals de berg Libanon en Jabal al-Druze.