Facturatie Staat nutsbedrijven EBS en Telesur ondermaats; SWM geeft goede voorbeeld

De staatsbedrijven EBS, Telesur en SWM zijn essentiële nutsvoorzieningen onder beheer van de overheid. EBS levert elektriciteit aan meer dan 180.000 huishoudens en ontvangt dit jaar meer dan SRD 5 miljard aan subsidie. Telesur biedt telecommunicatiediensten, terwijl de SWM zorg draagt voor drinkwaterproductie en -levering. Door jarenlange politieke inmenging bevinden deze bedrijven zich in een financiële crisis, waarbij benoemingen vaak op basis van politieke connecties plaatsvinden.

Het facturatiesysteem van EBS is onlangs vernieuwd, maar vertoont tekortkomingen. Hoewel de factuur de naam van de klant, het meternummer en gewenste verbruiksinformatie bevat, ontbreekt de facturatieperiode. Dit maakt het voor klanten moeilijk om te traceren welke maand de betaling dekt.

Telesur heeft zijn factureringsmethode aangepast, waarbij papieren facturen zijn afgeschaft. Klanten moeten nu een e-mailadres opgeven om een factuur te ontvangen, wat problemen oplevert voor degenen zonder e-mailadres, vooral senioren en mensen met beperkingen. Het systeem is klantonvriendelijk en niet iedereen ontvangt een betalingsbewijs, wat leidt tot mogelijke betalingsgeschillen. Bovendien vermeldt de factuur niet duidelijk de periode of specifieke services waarvoor is betaald, wat leidt tot onduidelijkheid.

Daarentegen levert de SWM een voorbeeldige facturatie. Hun facturen bevatten alle noodzakelijke informatie, zoals klant- en aansluitnummer, tariefgroep, waterstanden en verbruikte hoeveelheid. Ook de specifieke maand waarop de betaling betrekking heeft, wordt duidelijk vermeld, wat zorgt voor transparantie.

De huidige facturatiepraktijken van EBS en Telesur laten zien dat verandering nog geen verbetering betekent en vaak leidt tot meer problemen en klantontevredenheid. SWM daarentegen, toont aan hoe effectief en klantvriendelijk facturatie kan zijn met de juiste aanpak.

(Bron: Het Surinaamse Economistenblad)

error: Kopiëren mag niet!