De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) heeft de aanbesteding van de Van ’t Hogerhuysstraat stopgezet vanwege ernstige integriteitskwesties. De openbare aanbesteding, gehouden door het ministerie van Openbare Werken (OW), bleek te zijn overschaduwd door een groot datalek.
OW probeert de schokken te dempen
Een persbericht van het ministerie probeert de schokken te dempen: “Het is voor de interne organisatie en vanuit de inschrijvers wel duidelijk om confidentieel om te gaan met informatie omtrent de evaluatie van inschrijvingen, doch kan worden aangenomen dat delen uit voormelde groepen zich niet altijd bewust zijn hiervan.”
Het ministerie moet een klacht indienen bij het Openbaar Ministerie. Dit is noodzakelijk om aan te tonen, dat het ministerie zelf niet medepleger is van de manipulatie die plaatsvond bij de inschrijving.
Het IDB kan ook meewerken met het ministerie om de betrokken manipulators te identificeren en vervolgen.
Dit incident markeert niet de eerste keer dat een dergelijke corruptiepoging is ontdekt bij projecten gefinancierd door internationale financiële instellingen. Eerder was de inschrijving voor een IsDB-project ten behoeve van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo al stopgezet op vergelijkbare gronden.
Evenzo werd een project van de EU voor het asfalteren van de weg naar Albina geannuleerd na het ontdekken van interne corruptie.
Hierbij werd een buitenlandse betrokkene uit het land gezet.
Integriteitskwesties blijven een hardnekkig probleem bij aanbestedingen in Suriname. Het ministerie moet nu niet alleen de schuldigen identificeren, maar ook drastische stappen ondernemen om toekomstige schendingen te voorkomen.
Het schoonmaken van het imago van Openbare Qerken en het herstellen van het vertrouwen zijn nu de grootste uitdagingen.