Zorgwekkende toename van gevallen van verdrinking 

Elk jaar verliezen bijna een kwart miljoen mensen hun leven door verdrinking, en bijna 82.000 van hen zijn kinderen van 1 tot 14 jaar, volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Op 25 juli was Wereld Verdrinking Preventiedag. Verdrinking gebeurt snel en onverwacht, en mensen merken vaak niet dat het gebeurt totdat het te laat is.

Steeds meer gevallen van verdrinking

Hoewel er momenteel geen exacte cijfers beschikbaar zijn over het aantal verdrinkingsdoden en incidenten over dit jaar, wordt recentelijk vaker in de media gesproken over gevallen van verdrinking, zowel bij ouderen in buiten zwemgelegenheden als bij kinderen in zwembaden van bekende hotels in Paramaribo. Dit roept de vraag op in hoeverre mensen zich bewust zijn van de risico’s en gevaren van verdrinking.

Regionale cijfers

Volgens de WHO-gegevens, gepubliceerd in 2020, was het aantal overleden personen door verdrinking 28, dat was 0,69 procent van het totaal aantal sterfgevallen in Suriname. 

Niet-opzettelijke verdrinking is een van de belangrijkste oorzaken van overlijden en invaliditeit bij kinderen en jongeren in de regio van de Amerika’s. Uit de publicatie “The burden of unintentional drowning in the region of the Americas, 2000-2019” bleek dat landen met het hoogste aantal niet-opzettelijke verdrinkingsdoden per 100.000 inwoners waren: Guyana (18,5), Haïti (10,8), Saint Vincent en de Grenadines (6,8), Bahama’s (6,4), Belize (6,0), Saint Lucia (4,9), en Suriname (4,8). Suriname stond op de zevende plek met het hoogste aantal niet-opzettelijke verdrinkingsdoden. Het is daarom van groot belang om extra alert te zijn en maatregelen te nemen om verdrinkingen te voorkomen.

Leren zwemmen

Zwemmen wordt vanaf de VOJ-scholen geïntroduceerd in het onderwijs. Er zijn echter tal van zwemscholen waar kinderen op jongere leeftijd al leren zwemmen of spelenderwijs vertrouwd raken met water. Er zijn ook openbare zwembaden waar men voor een minimaal bedrag van SRD 40 per persoon al kan zwemmen. De meest voor de hand liggende en vaak ook bekendste reden om een kind op zwemles te doen is de veiligheid van het kind.

In Suriname zijn er meerdere zwemgelegenheden voor kinderen, zoals openbare zwembaden, privézwembaden, kreken, rivieren en andere waterplekken. Kinderen houden over het algemeen van spelen in het water. Wanneer kinderen, maar ook volwassenen, niet weten te zwemmen, lopen zij gevaar op om te verdrinken.

Toezicht houden 

Het is altijd nodig een oogje te gooien op kinderen in de buurt van water. Kinderen moeten nooit onbeheerd achtergelaten worden. Het vermijden van alcohol wordt door de WHO ook toegeschreven aan het houden van toezicht op kinderen nabij water. Bij het bereiken van een zwemgelegenheid, wordt aanbevolen een snelle checklist van de beschikbare veiligheidsattributen te maken, zoals de beschikbaarheid van lifeguards, reddingsboeien en reddingsvesten om alert te blijven en de risico’s voor verdrinking minimaal te houden. 

SD

error: Kopiëren mag niet!