Rijstboeren protest te Nieuw Nickerie

Een groot aantal ontevreden rijstboeren in Nickerie is vanmorgen, dinsdag 30 juli, in protest getrokken naar het districtscommissariaat in Nieuw Nickerie. Ze willen eindelijk eens duidelijkheid van de regering over wanneer de beloofde compensatiegelden aan hen zullen worden uitbetaald. 

De gemoederen onder de boeren raakten vanmorgen op een gegeven moment verhit, omdat districtscommissaris Senrita Gobardhan in eerste instantie weigerde naar buiten te komen om een petitie in ontvangst te nemen. De boeren raakten hierdoor erg boos en wilden het commissariaatsgebouw “hardhandig” betreden. Er ontstond een opstootje met de politie. Een paar boeren kreeg daarbij enkele flinke klappen van de dienstdoende politie.

Uiteindelijk nam districtscommissaris Gobardhan de petitie in ontvangst, met het verzoek de inhoud ervan binnen enkele uren door te geleiden naar de regering. Afhankelijk van de reactie van de regering zou besloten worden welke de vervolgstappen zijn.

Kleine rijstboeren in Nickerie wachten sinds april op de uitbetaling van de beloofde compensatiegelden. De regering, bij monde van president Santokhi, had ze tijdens een bijeenkomst met ontevreden rijstboeren beloofd een financiële injectie te geven voor geleden verliezen het vorige rijstseizoen. De financiële injectie is bedoeld om de boeren in staat te stellen in te zaaien.

Omdat de uitbetaling van de compensatiegelden uitbleef, waren de kleine rijstboeren genoodzaakt geld te lenen om toch padie te kunnen inzaaien. Persoonlijke bezittingen, zoals sieraden van echtgenotes, hebben ze moeten verpanden. Boeren willen hun schulden snel afbetalen en hun persoonlijke bezittingen terug krijgen. Deze situatie zorgt voor enorme emotionele en psychologische spanningen in de meeste boerengezinnen. 

Ondanks herhaalde aandacht die van verschillende zijde van de regering wordt gevraagd voor deze moeilijke situatie van de kleine rijstboeren, laat de regering totaal niets van zich horen. Boeren zijn dat nu beu en eisen spoedig duidelijkheid.

error: Kopiëren mag niet!