OM versterkt strijd tegen mensenhandel

Het is vandaag, 30 juli, de Werelddag tegen Mensenhandel. Het Openbaar Ministerie (OM) Suriname hernieuwt zijn toewijding aan de strijd tegen mensenhandel door specifieke aandacht te vestigen op bewustwording, opsporing, slachtofferzorg en vervolging.

Mensenhandel is een ernstige schending van mensenrechten, waarbij inbreuk wordt gemaakt op menselijke waardigheid en de lichamelijke en geestelijke integriteit van slachtoffers. Het omvat verschillende vormen van uitbuiting, waaronder:

– Arbeidsuitbuiting: Dit komt veel voor in sectoren zoals de bouw, tuinbouw, horeca en schoonmaakindustrie. Slachtoffers – vaak migranten – moeten lange dagen werken onder slechte omstandigheden.

– Seksuele uitbuiting: Slachtoffers worden onder druk gezet om seks te hebben tegen betaling. Het geld dat zij verdienen, gaat vervolgens deels of helemaal naar iemand anders.

– Gedwongen criminaliteit: Dit komt veel voor onder jongeren. Zij worden onder druk gezet om strafbare dingen te doen, zoals drugs verhandelen of diefstal plegen. Net als bij seksuele uitbuiting moeten ook hier de slachtoffers het verdiende geld deels of helemaal afstaan.

– Verwijdering van organen: Het illegaal wegnemen van organen van personen, vaak onder dwang, voor verkoop of transplantatie.

Mensenhandel kan grensoverschrijdend van aard zijn alsook plaatsvinden binnen de grenzen van een land.

Dwang en mensenhandel

 Mensenhandel gaat gepaard met onder andere dwang, geweld, chantage of bedrog, wat op verschillende manieren kan plaatsvinden:

– Geweld: fysiek geweld om iemand te dwingen mee te werken.

– Opsluiting: het vasthouden van slachtoffers tegen hun wil.

– Iemands paspoort innemen: het afnemen van belangrijke documenten om controle uit te oefenen.

– Chantage: het dreigen met negatieve gevolgen als het slachtoffer niet meewerkt.

– Gebruik maken van iemands kwetsbare positie: dit kan het geval zijn bijvoorbeeld wanneer iemand in slechte uitzichtloze omstandigheden zit, een verstandelijke beperking heeft of nog heel jong is.

– bedrog: beloften worden niet nagekomen

Wat doet het Openbaar Ministerie tegen mensenhandel?

Het OM speelt een cruciale rol in de strijd tegen mensenhandel door zowel strafrechtelijke vervolging als beleidsmatige aanpak. Binnen het OM is er een team van Officieren van Justitie dat zich richt op aanpak mensenhandel en mensensmokkel. Deze desk zal voor het nieuw zittingsjaar wederom een uitgebreid plan van aanpak presenteren aan de Procureur-Generaal, waarin concrete strategieën en maatregelen om mensenhandel effectief te bestrijden zijn vervat. Dit plan wordt jaarlijks geëvalueerd en geactualiseerd.  

Lancering Tip meldpunt OM voor mensenhandel

 Om de meldingsmogelijkheden te verbreden, introduceert het OM een nieuw e-mailadres speciaal voor tips en informatie met betrekking tot mensenhandel: [email protected]

Burgers kunnen ook via dit e-mailadres vertrouwelijk meldingen maken en informatie verstrekken over vermoedens van mensenhandel, die door het OM behandeld zullen worden.Dit e-mailadres komt naast de bestaande meldpunten, zoals de tiplijn 155, tip-unit/ het korps politie Suriname, de website www.menshasu.org alsook het slachtoffersloket Openbaar Ministerie en biedt een aanvullende manier om vermoedens van mensenhandel te melden. Uw medewerking en waakzaamheid zijn cruciaal in de strijd tegen deze ernstige misdaad.

error: Kopiëren mag niet!