Curaçao nieuwste geassocieerde lid van Caricom

Curaçao is zondag het nieuwste geassocieerde lid van de Caribische Gemeenschap (Caricom) geworden, een blok dat economische integratie en samenwerking promoot in een regio van voornamelijk kleine eilandstaten in ontwikkeling.

Curaçao sloot zich aan bij de groep tijdens een ceremonie bij de opening van de top van regeringsleiders van de organisatie in Grenada, waar leiders kwesties zullen bespreken zoals de groeiende impact van klimaatverandering.

Premier Gilmar Pisas van Curaçao zette zijn handtekening tijdens zijn bezoek aan het eiland Grenada. “Curaçao telt weer mee in het Caribisch gebied”, aldus MFK-ministers in het kabinet.

Bij aankomst op de luchthaven van Grenada werd de minister-president van Curaçao met de nodige egards ontvangen. De Curaçaose vlag wapperde prominent, terwijl Pisas een militaire begroeting kreeg, aldus het Antilliaans Dagblad.

Pisas sprak de aanwezigen toe na de ondertekening. Hij benadrukte de strategische positie van Curaçao. De autonome status van Curaçao binnen het Koninkrijk, de relatie met de Europese Unie, maar ook de goede relaties met de Verenigde Staten, Venezuela, Colombia en Suriname zijn waardevolle assets van Curaçao. De missie van Caricom om economische integratie en duurzame ontwikkeling te promoten passen volgens Pisas perfect bij de doelen van het eiland.

Eerder dit jaar stemde de Rijksministerraad in Den Haag in met het ‘Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden, ten behoeve van Curaçao, en de Caribische Gemeenschap (Caricom) tot vaststelling van de voorwaarden voor het verlenen aan Curaçao van de status van geassocieerd lid van de Caribische Gemeenschap’.

Als geassocieerd Caricom-lid is het voor Curaçao mogelijk om deel te nemen aan vergaderingen en programma’s van deze politieke en economische unie. Ook mag Curaçao participeren in de meeste organen van Caricom, echter zonder stemrecht.

Caricom-lidstaten zijn Antigua & Barbuda, Bahama’s, Belize, Dominica, Grenada, Haïti, Montserrat, Saint Lucia, St Kitts & Nevis, St Vincent and the Grenadines en Suriname.

Geassocieerde leden zijn Anguilla, Bermuda, British Virgin Islands, Cayman Islands en Turks & Caicos.

error: Kopiëren mag niet!