Meerderjarigheidsgrens en huwelijksleeftijd worden 18 jaar in NBW

In het Nieuw Burgerlijk Wetboek waarvan het wetsontwerp momenteel in behandeling is in de Nationale Assemblee wordt de meerderjarigheidsgrens verlaagd van 21 jaar naar 18 jaar. Ook de huwelijksleeftijd wordt in het NBW gesteld op 18 jaar. 

Een meisje jonger dan 18 jaar die moeder is, zal tot haar 18e moeten wachten om te trouwen. Bij meerderjarigheid wordt men handelingsbekwaam. Men krijgt het vermogen om zelfstandig onaantastbare overeenkomsten te sluiten. Wat in het NBW ongewijzigd blijft is de leeftijd van 21 jaar tot welke ouders nog moeten voorzien in het levensonderhoud van het kind. 

Tijdens eerdere debatten in de Nationale Assemblee was er een hevige discussie ontstaan over de meerderjarigheidsgrens. Voorstanders van de verlaging van de meerderjarigheidsgrens van 21 naar 18 jaar voeren aan dat een 18-jarige tegenwoordig veel zelfstandiger is dan enkele decennia geleden.

Minister van Justitie ad-interim David Abiamofo heeft vorige week tijdens de behandeling van het wetsontwerp NBW duidelijk gemaakt, dat de meerderjarigheidsgrens en huwelijksleeftijd 18 jaar worden. De Justitie-minister gaat mee met het argument dat jeugdigen van 18 jaar tegenwoordig veel tot meer in staat zijn dan vroeger. In de Amerika’s hebben de meeste landen 18 jaar als meerderjarigheidsgrens. 

Het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind hanteert 18 jaar ook als leeftijdsgrens voor een kind.

Voldoende rijpheid bij 16 jaar

De leeftijd waarbij er voldoende rijpheid is om bepaalde keuzes te mogen maken wordt in het NBW gesteld op 16 jaar. In dit verband worden voorbeelden genoemd zoals bij naamkeuze, het ondergaan van een medische behandeling, het erkennen van een kind, toestemmen in een adoptie of een arbeidsovereenkomst aan te gaan. Er zijn 7 artikelen in het NBW die de leeftijd 16 jaar hanteren.

Voor wat betreft de huwelijksleeftijd van 18 jaar correspondeert deze niet alleen met de meerderjarigheidsgrens, maar ook met de mensenrechtenverdragen waar Suriname partij in is. Het Vrouwenvedrag verbiedt namelijk het kindhuwelijk en het Kinderverdrag hanteert de leeftijd van jonger dan 18 jaar voor het kind zijn. Het Vrouwenverdrag maakt geen uitzondering voor het geval een meisje zwanger is. Een moeder jonger dan 18 jaar moet wachten tot ze 18 is om te trouwen. De vader, mits 16 jaar oud, kan het kind wel alvast erkennen. Zijn vader en moeder beide 18 jaar, dan kunnen zij trouwen.

error: Kopiëren mag niet!