IDB bevestigt de regel

Er is een heel onsmakelijke zaak van corruptie aan het licht gekomen over de renovatie van een zeer belangrijke verkeersader in Paramaribo. Het meest opmerkelijke is dat de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) achter de corruptie is gekomen. 

We hebben het een enkele keer hier gezegd, dat internationale financiële organen die geld hier in de economie stoppen en kapitaal lenen dat afgelost wordt door het volk, geen acht slaan op het niveau van de corruptie in het land. Een van de kernoorzaken van de armoede wordt over het hoofd gezien, namelijk de corruptie. Deze instituten en banken geven geld aan corrupte regeringen. Het is een schande dat de autoriteiten op OW nooit tot deze ontdekkingen komen, maar dat een buitenlandse speler het een en ander moet ontdekken. 

De IDB heeft de autoriteiten laten weten dat ze de aanbestedingsprocedure van de rehabilitatie van de Van ’t Hogerhuysstraat en Slangenhoutstraat gaan stopzetten. De bank heeft besloten om de aanbestedingsprocedures opnieuw te starten. Uit het schrijven blijkt dat informatie die alleen bestemd was voor personen die belast waren met de aanbestedingsprocedure, ook naar personen of partijen daarbuiten zijn gegaan. De uitvoering van dit soort grootschalige projecten is onder enige supervisie van OW. 

Nu weten we dat OW traditioneel een bolwerk van corruptie is. De VHP en de NDP in mindere mate hebben daar flink de scepter gezwaaid. Vooral in de gelederen van de eerste partij zijn er veel legale en illegale aannemers. Soms loopt het dan faliekant mis wanneer beunhazen en kwakzalvers in aanmerking komen om werken uit te voeren. In de NF-periode onder Venetiaan kunnen we ons herinneren het instorten van houten bruggen met transportvoertuigen en al over smalle kreken en trenzen. 

Een ander voorbeeld van kwakzalverij door onbekwamen die toch in aanmerking komen voor uitvoering van werkzaamheden is de mislukte bouw van een hoofdbureau van politie. Het bouwsel is nu met de grond gelijk gemaakt. 

OW is een bolwerk geweest van corruptie, dat blijkt nu weer. Aan het hoofd van het ministerie zit nu weer een VHP’er. 

De IDB heeft het dus over het vroegtijdig en onrechtmatig vrijgeven van informatie aan derden. Ook de resultaten van de evaluatie van de inschrijvingen en de toekenning van een werk dienen confidentieel te zijn. Dat betekent dat de uitslag voortijdig met derden is besproken. De IDB heeft de corrupte groep die belast was met de uitbesteding, opdracht gegeven om onder gewijzigde voorwaarden de aanbesteding te laten plaatsvinden. 

Aanvullend is de instructie gegeven om de aanbestedingsprocedure te richten op bedrijven die aantoonbaar een goed track record hebben. Dit track record heeft te maken met bedrijven die goede sociale- en miliuecritaria eerder in acht hebben genomen. Het gaat dus dan om bedrijven die met de omringende gemeenschappen rekening hebben gehouden en die ook de rechten van de werknemers en hun gezinnen hebben gerespecteerd. Ook moet het gaan om bedrijven die hoge milieustandaarden in acht hebben genomen. Verder moetem deze aannemers door hun werk een stukje concurrentie onder de lokale bedrijven teweegbrengen, zodat die hun businessstandaarden ook verbeteren. En moeten deze aannemers zodanig te werk gaan, dat zoveel mogelijk binnenlandse goederen en diensten, toeleveringsbedrijven en arbeid worden gebruikt. Vernomen wordt dat het in deze gaat om een groot bedrag van bijna USD 23 miljoen. 

Was dit project een Surinaamse aangelegenheid geweest, dan zou niemand iets ruiken en zouden mensen op oneigenlijke wijze in aanmerking komen voor een miljoenenproject. Opmerkelijk in het geheel is dat er geen concrete aanwijzingen zijn welke de afdelingen of afdelingen zijn die in deze zaak zijn betrokken. Er is ook nog geen statement gezien van de minister van OW. 

Het is in elk geval een schandelijke zaak dat een buitenlandse ontwikkelingsbank moet ingrijpen in processen waarmee Surinaamse ambtenaren of overheidsadviseurs een scheve schaats rijden. Wij zijn van oordeel dat hier de corrupte mensen de laan moeten worden uitgestuurd. Feit is dat ook dat deze regering er niet in geslaagd is om OW gezond te maken. Suriname is partij bij het inter-Amerikaans Anti-Corruptieverdrag onder andere. Dit verdrag geeft heldere richtlijnen hoe corruptie bij aanbestedingen dient te worden aangepakt. 

Als we ons niet vergissen had de huidige minister toegezegd dat hij een transparante aanbestedingsprocedure zou invoeren. Belanghebbenden zouden ook in staat zijn om het verloop van hun mededinging in de gaten te houden en te volgen. De huidige minister heeft hier en daar ferme standpunten ingenomen, maar minder met betrekking tot de corruptie op zijn ministerie. Wat de IDB heeft ontdekt is hoe het ministerie van OW buiten bekend staat. Het is dus allemaal geen verrassing. Interessant wordt het om straks te vernemen wat de minister allemaal zal doen aan maatregelen om de corruptie op zijn ministerie uit te roeien.    

error: Kopiëren mag niet!