Inheemsen uit Braziliaanse staat Amapá bezoeken het dorp Galibi

Een groep inheemsen uit het dorp São Jos in de Braziliaanse staat Amapá bezocht het dorp Galibi, en werd verwelkomd met typische kostuums, op het geluid van drumbeats, muziek en veel dans. Vertegenwoordigers van beide landen kwamen samen om meer te weten te komen over de geschiedenis en cultuur van elk volk.

Bij deze gelegenheid benadrukte de secretaris van Inheemse Volkeren (Povos Indígenas) Sônia Jeanjacque, de vooruitgang in het overheidsbeleid dat door de regering van Amapá is geïmplementeerd voor de traditionele bevolking van Amapá en Noord-Pará.

“Het bevestigt opnieuw de toewijding van de regering van Amapá aan het waarderen van cultuur, onderwijs, gezondheidszorg, sociale, territoriale en ecologische hulp, en investeringen in openbaar beleid voor alle inheemse volkeren”, benadrukte Sônia, die een schildpad beeldhouwwerk kreeg aangeboden, symbool van Galibi.

Het Amapá-hoofd, Miguel Jeanjacque, zegt dat hij een opmerkelijk moment beleefde wanneer hij Guyanese familieleden ontmoette, en zegt dat deze uitwisseling de geschiedenis zal ingaan van de inheemse volkeren van Amapá, Guyana en Suriname, die elkaar nog nooit eerder hadden ontmoet.

“Dit moment beleven is al jaren een verlangen, dankzij de uitnodiging van de stad Awala-Yalimapo, de Na’na Kali’na Association en het partnerschap van de regering van Amapá, in deze uitwisseling met Frans-Guyana en Suriname”, aldus Jeanjacque.

Het hoofd van Galibi, Ricardo Pane, presenteerde de geschiedenis van de lokale inheemse bevolking, cultuur, gebruiken en bedankte de aanwezigheid van Braziliaanse familieleden, die aan de oevers van de Oiapoque-rivier wonen, in Amapá.

“Het is een eer om iedereen te verwelkomen, we zijn blij met ieders aanwezigheid, we bevestigen dat we de wens en intentie hebben om binnenkort het dorp São José in Oiapoque te bezoeken”, verklaarde Pane, zo bericht Agencia Amapa.

error: Kopiëren mag niet!