Studenten waarschuwen: Overweeg goed voordat je kiest voor AdeKUS

Om scholieren kennis te laten maken met het hoger onderwijs en de mogelijkheden die de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) biedt wordt 3 augustus de jaarlijkse Open Fag gehouden van de verschillende studierichtingen. 

Echter een groep studenten van de universiteit laat tegenover Dagblad Suriname weten, dat nieuwkomers de opties goed moeten overwegen voordat zij ervoor kiezen om een opleiding te volgen op de universiteit van Suriname. “Is er motivatie om naar AdeKUS te komen, naar mijn mening, nee”, stelt student J.P. “Bepaalde docenten en personeel van AdeKUS zijn zelf demotiverend bezig. Dus bespaar mensen hun tijd en geld. Ga niet, je gaat spijt hebben”, vervolgt student A.S. 

De studenten wensen, gelet op de gevoeligheid van het onderwerp, liever anoniem te blijven. Het ontbreken van middelen en goede salariëring van de docenten werkt zeer belemmerend en heeft verregaande gevolgen. Steeds weer zijn er stakingen en ligt het onderwijsproces geheel lam”, zo stelt J.K,, eerstejaars studente aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Zij geeft aan dat het onderwijsproces abrupt wordt opgeschort. De Vakvereniging Wetenschappelijk Personeel van de Universiteit (VWPU) besloot eerder dit jaar in beraad te gaan.

Ook het technisch en administratief personeel ging in actie. Dit hield in dat er geen onderwijs en daaraan gerelateerde toetsingswerkzaamheden, afstuderen en tentamens uitgevoerd werden. Een groot aantal studenten ondervindt hiervan last.

“Het is erg hinderlijk en op diverse momenten vinden door deze acties opstoppingen plaats in het leerproces.” J.L.,,ook student aan de universiteit zegt; “Er is duidelijk een structureel probleem, het dient aangepakt te worden. Zo kunnen we niet verder. Opmerkelijk is dat de regering niets zegt hierover. Ik heb geen enkele minister of functionaris gehoord, die zich om ons bekommert.” 

Studenten maken zich voorts zorgen over torenhoge kosten van het levensonderhoud en de studieloopbaan. De vervoerskosten zijn hoog. Ook alle andere kosten, van verblijf, internet, voeding en drank zijn torenhoog. “Als het zo doorgaat zien wij grote problemen tegemoet, er moet iets gedaan worden”, besluiten de studenten. 

error: Kopiëren mag niet!