ABOP roert zich over kaping GBB door VHP-directeur Ramsukul 

“Het is heel vreselijk wat er gebeurt bij het ministerie van Grondbeleid, Bosbeheer en Bostoezicht (GBB). Het lijkt erop alsof president Chandrikapersad Santokhi vanuit het Kabinet van de President een nieuw ministerie aan het oprichten is op GBB. Het is niet gezond wat er gebeurt, wij willen antwoorden.”

Dit zijn woorden van ABOP-Assembleelid Edgar Sampie tijdens de donderdag gehouden openbare vergadering van de Nationale Assemblee. Volgens hem is het onkan dat VHP’er Sieuwkoemar Ramsukul, die per 15 december 2023 benoemd is door president Santokhi tot directeur Algemeen Beheer op GBB, in het gebouw van de Conversie Unit zijn intrek zal nemen en medewerkers en voertuigen met zich zal meenemen. 

De opmerkingen van Sampie komen in navolging van vicepresident Ronnie Brunswijk die afgelopen woensdag voor de aanvang van de reguliere Raad van Ministers-vergadering weer zijn beklag deed over het handelen van president Santokhi en coalitiepartner VHP. Volgens Brunswijk is het geen gezonde zaak dat ministeries worden uitgehold en taken en bevoegdheden worden gegeven aan presidentiële werkgroepen en commissies. Ook worden er geen middelen vrijgemaakt voor de ABOP-ministeries. De geelzwarte partij is deze werkwijze zat en roert zich intern, liet de vicepresident doorschemeren. 

Er wordt langs elkaar gewerkt

NDP-parlementariër Remi Tarnadi uit Coronie vroeg in het parlement donderdag ook aandacht voor deze perikelen. Hij stelde dat er langs elkaar wordt gewerkt. “Er worden allerlei structuren bedacht en werkgroepen ingesteld om ministeries uit te hollen.” Tarnadi deed een beroep op president Santokhi om juist de bestaande instituten te versterken. Volgens de voormalige districtscommissaris moet gronduitgifte voor eens en altijd uit de partijpolitieke sfeer worden gehaald.

Grondbeleid is vanaf het aantreden van de regering Santokhi-Brunswijk een groot probleem tussen de coalitiepartijen VHP en ABOP en heeft op diverse momenten tot conflicten geleid. 

Brunswijk verzette zich eerder  ook tegen het aanstellen van een VHP-kandidaat als directeur op GBB. “Een directeur die alles naar zich toe trekt kan niet door de beugel”, merkte de Brunswijk ferm op. President Santokhi op zijn beurt heeft aangegeven dat de problemen rond grondbeleid veel politieke schade aanrichten voor de regering. “Het schaadt het vertrouwen binnen de samenleving. Deze dingen zijn niet goed”, sprak de president. “We zijn maanden bezig om de problemen op te lossen.” Santokhi refereerde aan de recente Stalweide-kwestie in Nickerie, die inmiddels in bodemprocedure is beland bij de rechter.

error: Kopiëren mag niet!