Financiële druk studenten blijft ondanks daling inflatiecijfers

In de afgelopen maanden zijn de inflatiecijfers in Suriname gedaald, onder andere als gevolg van de daling van de wisselkoersen. De redactie van Dagblad Suriname heeft in reactie op deze ontwikkeling studenten benaderd om hun financiële situatie te schetsen nu de inflatie aan de lage kant zit. Uit de gesprekken blijkt, dat de daling van de inflatie echter geen directe verlichting brengt voor studenten.

Hoewel de daling van de inflatie op macro-economisch niveau een positieve ontwikkeling is, merken studenten hier in hun dagelijks leven weinig van. De prijzen in de winkels gaan mondjesmaat omlaag, maar van een absolute daling is geen sprake. De snelheid waarmee de prijzen eerder stegen, wordt helaas niet geëvenaard door de snelheid waarmee de prijzen nu dalen, zelfs niet nu de douanekoers zakt.

In de winkels blijft het een uitdaging om redelijke prijzen te vinden. Veel winkelhouders, waaronder de Chinezen die een groot deel van de detailhandel uitmaken, hebben te maken met verhoogde energietarieven, huurprijzen en andere maandelijkse uitgaven. Deze kosten worden vaak doorberekend aan de consument, waardoor de verwachte prijsdalingen uitblijven.

Diverse studenten geven aan dat de kosten voor levensonderhoud nog steeds hoog zijn. Studiekosten, huur, vervoer en dagelijkse benodigdheden blijven druk uitoefenen op hun budgetten. Ondanks de dalende inflatiecijfers ervaren zij geen merkbare verbetering in hun financiële situatie.

Al met al kan na de gesprekken met verschillende studenten worden geconcludeerd dat de daling van de inflatie geen directe invloed heeft op het studentenleven. Dit betekent niet dat de inflatie niet daalt, maar wel dat de effecten hiervan nog niet voelbaar zijn in het dagelijks leven van de studenten.

error: Kopiëren mag niet!