Gezonde levensstijl promoten, terwijl Suriname wordt doodgeknuffeld met fastfood-reclames

Het is opmerkelijk hoeveel organisaties, stichtingen en verenigingen hun best doen om via allerlei publicaties en workshops een zogenoemde gezonde levensstijl te promoten in het land, vooral onder kinderen. 

Overklast

Maar, die inspanningen lijken een gevecht tegen de bierkaai. Immers, al die inspanningen worden overklast, overtroffen, door de inspanningen van de in het land gevestigde fastfoodketens om vooral hun burgers, en kipnuggets met patat en een beker soft te promoten. En tegen al die inspanningen wordt geen enkele actie ondernomen, ook niet door de organisaties, stichtingen en verenigingen die juist pleiten voor een gezonde levensstijl. 

Ongestoord

De grote internationale fastfoodketens kunnen ongestoord hun gang gaan en hun ‘ongezonde’ producten aan de man/vrouw/kind te brengen. En, dat moet gezegd worden, daar krijgen ze ook alle ruimte voor. Immers, we worden doodgeknuffeld met hun commercials op de televisie. Zelfs tijdens de afgelopen grote internationale voetbalkampioenschappen verschenen om de haverklap hun commercials in beeld. Het was gewoon irritant. En, ze maken het de klanten ook nog eens makkelijker om hun fastfood te kopen: jongeren op scooters bezorgen bestellingen nu ook gewoon aan huis. 

Bij zichzelf te rade gaan

Kortom, misschien zouden diverse mediabedrijven eens bij zichzelf te rade moeten gaan of ze er wel goed aan doen om die fastfoodketen-commerciales maar te blijven uitzenden. Natuurlijk, die commercials zullen geld in het laatje brengen, en de volksgezondheid – obesitas – lijkt helaas daaraan ondergeschikt te zijn.

Obesitas bij kinderen in Suriname groeiend probleem.

Volgens recente rapporten heeft ongeveer 20% van de kinderen in Suriname overgewicht of obesitas. Dit wordt voornamelijk toegeschreven aan een ongezonde levensstijl, zoals ongezond eten en ook een gebrek aan lichaamsbeweging. Kinderen hebben ook vaak toegang tot ongezonde snacks en drankjes, zoals soft.

De gevolgen van obesitas bij kinderen kunnen ernstig zijn. Obesitas verhoogt het risico op het ontwikkelen van verschillende gezondheidsproblemen, zoals diabetes, hartziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsproblemen. Daarnaast kan obesitas ook leiden tot psychische problemen, zoals een laag zelfbeeld en depressie.

24% van de volwassenen in Suriname heeft  overgewicht en ongeveer 15% obesitas. Dit betekent dat bijna 40% van de volwassen bevolking te maken heeft met overgewicht of obesitas.

Tijd voor actie

Tja, het zijn maar cijfers. Maar, soms zijn cijfers noodzakelijk om de ernst van een probleem te verduidelijken. En, obesitas is zeker een probleem in het land dat niet onderschat moet worden. Het is zichtbaar in de straten, in de buurten. Het wordt tijd dat al die organisaties, stichtingen en verenigingen die zo hun best doen om een gezonde levensstijl te promoten, hun pijlen ook eens gaan richten op de internationale fastfoodketens in het land.  

En dat geldt ook voor mediabedrijven die voor die fastfoodketens zendtijd beschikbaar stellen om hun producten aan de man, vrouw en kind te brengen met hun ‘gelikte’ commercials. Deze mediabedrijven zijn feitelijk mede schuldig aan obesitas in het land.

Volksgezondheid

Tot slot: en waar is het ministerie van Volksgezondheid? Ligt bij dat ministerie ook niet een taak om het volk te behoeden voor obesitas, te beschermen tegen obesitas en wellicht ook om eens in gesprek te gaan met die internationale fastfoodketens over hun advertentie/commercials-beleid…… Mag het wellicht ietsjes minder zijn?

PK

error: Kopiëren mag niet!