Registratielijst rijstboeren voor uitbetaling compensatiegelden afgerond en nu bij Financiën

De registratielijst van rijstboeren in Nickerie die in aanmerking komen voor uitbetaling van compensatiegelden is na opnieuw te zijn gecontroleerd ondertussen gefinaliseerd en opgestuurd naar het ministerie van Financiën voor verdere afhandeling. Wanneer de werkelijke uitbetaling aan boeren zal plaatsvinden is vooralsnog niet bekend. Het is algemeen bekend dat de regering c.q het ministerie van Financiën erg krap zit met financiële middelen om lopende uitgaven te kunnen betalen. Het is overigens ook nog niet duidelijk hoe hoog het compensatiebedrag aan de boeren zal zijn. 

Het afgelopen seizoen hebben rijstboeren zware financiële verliezen geleden, omdat hun productiekosten flink zijn gestegen, terwijl daar tegenover de prijs die ze voor hun padie kregen erg laag was. De verliezen liggen gemiddeld tussen de SRD 350 en SRD 400 per bal padie van 79 kilogran. 

De hoge productiekosten werden voornamelijk gedreven door de kosten van brandstofgebruik. Door gebrekkige beschikbaarheid van irrigatiewater hebben de boeren water moeten oppompen om hun landbouwpercelen te bevloeien voor de padieinzaai. Er is uitgerekend dat hierdoor alleen aan brandstofverbruik de kosten rond de SRD 12.000 per hectare liggen. Ook de  oogstopbrengsten per hectare en de kwaliteit van de geoogste padie vielen tegen. Dit heeft onder meer te maken met de hoge temperaturen, vooral in de avonduren als gevolg van het landurig droge weer.

Onbetrouwbare lijst

De afronding van de registratie van boeren ten behoeve van de financiële compensatie heeft enige tijd in beslag genomen. Er speelde namelijk een issue dat de lijst die in eerste instantie tot stand was gekomen niet betrouwbaar bleek. Onder meer was er spake van dubbele regisitratie van landbouwpercelen. Ook personen die helemaal niet hebben ingezaaid, hebben zich geregistreerd  voor financiële compensatie. Zaken moesten daardoor opnieuw worden gecontroleerd en opgeschoond. 

LVV had boeren namelijk opgeroepen zich te registreren en aan te geven hoeveel hectare zij hebben ingezaaid, en waar hun landbouwprcelen liggen. 

De regering zat met twee mogelijkheden om rijstboeren te compenseren voor geleden. De eerste optie was om de rijstboeren tegemoet te komen middels het beschikbaar stellen van kunstmest. De tweede mogelijkheid is de financiële compensatie. Er is voor het laatste gekozen, omdat de rijstboeren het geld eerder nodig hebben om de schulden die ze hebben moeten aangaan om toch te kunnen inzaaien, daarmee direct te kunnen afbetalen 

Vele boeren hebben persoonlijke bezittingen zoals sieraden van hun echtgenotes moeten verpanden om aan wat kapitaal te komen voor de inzaai. Ze willen hun schulden zo snel als mogelijk betalen en hun sieraden terug hebben. Deze situatie zorgt voor ernstige emotionele en psychologische spanningen in vele boerengezinnen. De kwestie van uitbetaling van compensatiegelden aan rijstboeren moet tegen deze achtergrond bezien niet onderschat worden

error: Kopiëren mag niet!