Gajadien bezorgd over implementatie local content beleid regering

VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien maakt zich ernstige zorgen over de trage implementatie van het local content beleid van de regering. Zaken lopen niet goed, dit terwijl het land aan de vooravond staat van belangrijke investeringsbesluiten  in de olie- en gassector. 

De verwachting is dat TotalEnergeis binnen niet al te lange tijd over zal gaan tot haar Final Investmen Decision (FID) met betrekking tot de ontwikkeling van de olieproductie in Suriname. Gajadien vraagt aan de regering om met alle ernst  de kwestie van local content aan te pakken. Eerder heeft het bedrijfsleven ook zijn bezorgdheid geuit over de ontwikkeling van local content.

Bij local content gaat het erom dat multinationale bedrijven naast het betalen van belastingen ook diensten afnemen van lokale ondernemers. Dit geeft deze bedrijven de kans om te groeien en mogelijk zelfs te exporteren, wat leidt tot meer werkgelegenheid. Een belangrijk aspect bij het local content beleid is de ontwikkeling van lokale vaardigheden en expertise bij bedrijven die nodig zijn in de olie- en gasindustrie.

Ook bezorgdheid bedrijfsleven

Het bedrijfsleven in Suriname heeft eerder ook al zijn bezorgdheid geuit over de trage gang van zaken bij de implementatie van het local content beleid. Ondanks enkele inspanningen, zoals de start van de olie- en gasopleiding door Staatsolie, is er bezorgdheid over de traagheid van de overheid in het aanbieden van relevante opleidingen.  

De overheid moet actief alle sectoren identificeren die een bijdrage kunnen leveren aan de olie- en gasindustrie om te voorkomen dat buitenlandse bedrijven activiteiten zelf uitvoeren, wat de lokale economie weinig ten goede komt.

Er zijn twee hoofdstructuren die zich richten op de voorbereidingen voor de olie- en gassector: het Enterprise Development Center (EDC) onder leiding van Staatsolie, die zich meer op operationeel niveau bevindt, en de Local Content Board op strategisch niveau.

De Local Content Board is vorig jaar augustus ingesteld door president Chandrikapersad Santokhi. Het heeft als voornaamste doel een nationaal beleid voor local content te ontwikkelen en te coördineren tot en met juli 2025. Hier schijnen zaken niet goed te lopen, en daar maakt Asis Gajadien zich ernstig zorgen over.

error: Kopiëren mag niet!