Anti Fraude Platform (AFP) opgericht

In het gebouw van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) is woensdagavond het Anti Fraude Platform (AFP) opgericht. Het platform is een initiatief van de oppositionele politieke partijen in de Nationale Assemblee, met name de NDP, NPS en de BEP. Het doel van het Anti Fraude Platform is om als een platform onafhankelijk van de verkiezingsautoriteiten controle uit te oefenen op het traject voor-, tijdens- en na de verkiezingen van 25 mei 2025. 

Hoewel een initiatief vanuit de politiek betreft het hier een platform bestaande uit vertegenwoordigers van politieke organisaties en maatschappelijke groeperingen. 

Om invulling hieraan te geven waren politieke- en maatschappelijke groeperingen uitgenodigd de bijeenkomst afgelopen woensdag bij te wonen. 

Na inleidingen van de initiatiefnemers Rabin Parmessar (NDP) Gregory Rusland (NPS) en Ronny Asabina (BEP), is met de vertegenwoordigers van de organisaties gediscussieerd over het waarom, de structuur, draagkracht en mandaat van het platform. Staande de bijeenkomst is mr. Jennifer van Dijk-Silos bereid gevonden leiding te geven aan het AFP. Silos is ex-minister van Justitie en Politie, tevens voormalig voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau.

Naast Silos komen in het bestuur van het platform vertegenwoordigers van politieke en maatschappelijke organisaties. Binnen twee weken zullen de vertegenwoordigers worden afgevaardigd en bekend worden gemaakt aan de samenleving.  

Verantwoording 

De verantwoording van de controlewerkzaamheden van het AFP zal plaatsvinden in een reguliere structuur van een plenaire bijeenkomst van alle bij het platform aangesloten organisaties en het publiek. 

In een persbericht schrijft het AFP, dat de noodzaak tot de oprichting van een platform met name is ingegeven door de vele misstanden en gebreken die elke keer weer een negatieve impact hebben op het verkiezingsproces. Hiervan getuige de vele documentatie die door de jaren heen is samengesteld door verschillende verkiezingsautoriteiten, zoals het Centraal Hoofdstembureau en het Onafhankelijk kiesbureau, alsook rapportages van onafhankelijke buitenlandse waarnemers, de media en het publiek. Dit alles ongeacht het politiek regime en politieke overheid die op dat moment verantwoordelijk zijn voor de organisatie en controle van de verkiezingen.

Er is benadrukt dat dit initiatief een maatschappelijke verantwoordelijkheid is, waar met name politieke partijen,die dingen naar de stem van de kiezers, een committerende verantwoordelijkheid hebben. 

error: Kopiëren mag niet!