Suriname moet psychologisch nog onafhankelijk worden

Het kan pas over een paar generaties beter gaan met Suriname, omdat elke komende generatie dan steeds minder besmet zal worden door de corruptieve praktijken van de gevestigde orde. Deze corruptieve praktijken van de oude politiek bestrijken niet alleen verspilling, diefstal en nepotisme, maar meer nog, politisering van strategische en controle-instituten die, op zijn zachtst gezegd, de democratische rechtsstaat ondermijnen. 

En de massa is ziende blind en horende doof hiervoor, aangezien ze te lang arm, ongeschoold en afhankelijk is gehouden van voedselpakketten en omkoperij, dus gemakkelijk zwicht voor het geld. Bovendien kun je de massa niet binnen één generatie scholen. Dat gaat de oude politiek zeker niet inwilligen of grotendeels tegenwerken en counteren met de grootste politieke onzin. Hierdoor zal de ontvankelijkheid voor kennis van de massa afnemen, in die zin dat het verkrijgen van inzicht bemoeilijkt zal worden. Zelfs de verkregen inzichten zullen niet automatisch leiden tot andere en betere politieke keuzes, althans niet op grote schaal, waardoor het algemeen belang niet gediend wordt. 

Kijk maar naar wat van de jeugdparlementariërs is terechtgekomen en ga maar zelf na hoeveel personen, van wie je dat allerminst zou verwachten, zoveel onzin uitkramen om hun eigen falen te coveren. De geschiedenis levert onweerlegbare bewijzen.

Een klein dorp

Hoe komt het dat zo een klein dorp als Suriname in vergelijking met andere ontwikkelde landen niet succesvol bestuurd kan worden? Omdat de transformatie van kolonie naar onafhankelijkheid niet conform de verdragsmatig vereiste begeleiding door Nederland heeft plaatsgevonden. Het resultaat is dat de Surinaamse politici en leiders mentaal de rol van de kolonisatoren hebben eigengemaakt met alle bestuurlijke, economische en maatschappelijke gevolgen van dien. Dus Suriname moet psychologisch nog onafhankelijk worden. Als ontnuchterende herinnering zou ik willen herhalen dat, hoewel de oude politiek nog steeds grotendeels wordt beoefend, geen enkele omstandigheid, doel of wet het spelen voor God op welke manier dan ook mag rechtvaardigen: “Gij zult geen andere goden voor mijn aangezicht hebben” (Exodus 20:3). Ondanks het feit dat onze grondwet stelt dat mensen prioriteit moeten krijgen, overheerst de hebzucht naar geld, macht en sociaaleconomische status de overwegingen van sociale rechtvaardigheid nog steeds, waarbij de groeiende arme meerderheid wordt genegeerd.

Cosmetische re-branding

Geleidelijk aan zal een positieve verandering zeker plaatsvinden. Dit zal tenminste 10 jaar in beslag nemen, wanneer de oude garde is heengegaan en de oude politiek deels is vervangen. Weg met al die ‘vieze oude’ mannen die vrouwen als lustobjecten bejegenen, alsook hun stinkende ego’s, die elke ontwikkeling tegenhouden en verdeeldheid zaaien om hun machtswellust te bevredigen en politieke macht veilig te stellen. 

Cosmetische re-branding van de oude politiek is geen optie! Misschien moeten vrouwen daadwerkelijk eens het overheidsbestuur gaan overnemen om het ontwikkelingsproces te kunnen versnellen. Competente, ervaren en integere vrouwen. Een Surinaamse Kamala Harris bijvoorbeeld. Wat vind jij?

Dr. Roy I. Bhikharie, PhD

error: Kopiëren mag niet!