Zware tijden voor luxemerken als Versace en Hugo Boss

Achter elkaar kwamen luxemerken in de afgelopen weken met tegenvallende verkoopcijfers. Burberry en Hugo Boss halveerden dit jaar bijna in beurswaarde. Wat is er aan de hand in de wereld van de royale uitgaven?

De hoge kortingen op artikelen van dure merken als Burberry en Versace in Chinese webshops zijn een veeg teken voor de branche, meldde de Britse zakenkrant Financial Times deze maand. Na het einde van de coronacrisis beleefden deze bedrijven vette jaren, maar inmiddels verkopen luxe spullen een stuk moeizamer. Dat uitte zich de afgelopen twee weken in de kwartaalcijfers.

Kledingmerk Burberry, horlogeverkoper Swatch en wijn- en modegigant LVMH: allemaal zagen ze de omzet en winst het afgelopen half jaar teruglopen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Hetzelfde geldt voor Kering, van Gucci en Yves Saint Laurent, dat 11 procent minder omzet boekte.

Een deel van de onverkochte producten werd weggegooid of vernietigd: in 2018 gaf Burberry toe ruim 30 miljoen euro aan parfums, kleren en accessoires te hebben verbrand. Na een golf van kritiek beloofde het bedrijf hiermee te stoppen.

Tijdens de Corona-pandemie begonnen sommige merken hun producten te verkopen via externe webwinkels, om hun bereik te vergroten. Het zijn deze winkels die in China met voorraden blijven zitten en kortingsacties beginnen. ‘Dat kan het imago van exclusiviteit van deze merken aantasten.’

error: Kopiëren mag niet!