Onlangs gingen beelden viraal van Pertjajah Luhur-leider Salaam Somohardjo, aan boord van een business class vlucht. Ondanks de dure ticketprijs, werd hij tijdens de vlucht publiekelijk geconfronteerd door een onbekende passagier, die hem beschuldigde van het verschuldigd zijn van geld aan diens onderneming.
Deze schandalig onbeschaafde confrontatie werd vastgelegd op beeld door een andere passagier, wat leidde tot een virale hit op social media.
De vliegmaatschappij, die expliciete regels heeft tegen het filmen van passagiers om hun privacy te waarborgen, nam geen acties tegen de filmer. Dit roept belangrijke vragen op: Worden de rechten op privacy geschonden door de publieke behoefte aan sensatie?
Hoewel het begrijpelijk is dat burgers precies willen weten wat er gebeurt in de wereld om hen heen, moeten er duidelijke grenzen bestaan. Schaamte en publieke vernedering horen niet thuis in moderne, respectvolle samenlevingen. Dit incident roept urgente noodzaak op tot betere handhaving van privacyrichtlijnen.
De vliegmaatschappij had passende maatregelen moeten nemen om te voorkomen dat videomateriaal werd gemaakt en gedeeld. Zonder dergelijke handhaving wordt het recht op privacy uitgehold en verdwijnt gevoel voor beschaafd gedrag. In de groeiende digitale surveillancecultuur moet er ruimte blijven voor menselijke waardigheid en respect, ongeacht de omstandigheden.