Rapport: Decennialang misbruik 200.000 slachtoffers in Nieuw-Zeeland in religieuze- en overheidsinstellingen

In Nieuw-Zeeland zijn gedurende 70 jaar naar schatting 200.000 kinderen, jongeren en volwassenen in overheids- en religieuze instellingen het slachtoffer geworden van wijdverspreid “fysiek, emotioneel, mentaal en seksueel misbruik”. Dit komt overeen met een derde van iedereen in een zorginstelling, zo bleek woensdag uit het eindrapport van een koninklijke onderzoekscommissie.

Premier Christopher Luxon biedt zijn excuses aan en belooft hervormingen.De commissie werkte zes jaar aan het rapport van bijna drieduizend pagina’s.

Ze sprak met 2.500 getuigen en schat dat 200.000 van de 655.000 kinderen en kwetsbare volwassenen in diverse zorginstellingen misbruikt “en nog meer verwaarloosd” zijn in de periode van 1950 tot 2019. Het gerapporteerde misbruik omvat fysiek, verbaal, psychologisch en seksueel misbruik.

De slachtoffers werden bovendien uitgebuit en verwaarloosd.

Maori werden in het bijzonder geviseerd wegens hun etniciteit, stelt het rapport. Ze kregen te maken met racisme en de toegang tot hun taal, cultuur en tradities werd ze “soms met geweld” ontzegd.

error: Kopiëren mag niet!