Wereldagenda augustus 2024

DOOR DUNCAN MIL
1 augustus 2024 – Tot de gebeurtenissen in augustus behoren onder meer de Paralympische Spelen, de lancering van de Chinese G60 Starlink-megaconstellatie en de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Niger. Italië viert het werk van componist Gioachino Rossini, en Indonesië zal Nusantara inluiden – de nieuwe hoofdstad op het eiland Borneo.

Augustus, Niger: Amerikaanse troepen zullen zich volledig terugtrekken uit een kritieke dronebasis in het West-Afrikaanse land vóór een deadline van 15 september, vastgesteld door de militaire heersers van het land. Ze schrapten in maart een samenwerkingsovereenkomst met Washington nadat ze tijdens een staatsgreep in juli 2023 de macht hadden gegrepen.

1 augustus, Albanië: Twee Italiaanse detentiecentra voor migranten worden geopend ten noorden van de hoofdstad Tirana, als onderdeel van een controversiële overeenkomst ondertekend door premier Giorgia Meloni met Albanië om de migratie naar Italië te beteugelen

5 augustus, China: De eerste van meer dan 12.000 satellieten van de Chinese G60 Starlink-megaconstellatie wordt gelanceerd met een Long March 6A-raket. De onderneming heeft tot doel wereldwijde internettoegang te bieden en Amerikaanse projecten zoals Starlink van SpaceX uit te dagen.

7-23 augustus, Italië: Het Rossini Opera Festival zal vijf werken van de Italiaanse componist Gioachino Rossini opvoeren in Pesaro, zijn geboorteplaats, die in 2024 werd uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Italië.

17 augustus, Indonesië: Nusantara, de nieuwe hoofdstad van het land op het eiland Borneo, wordt ingehuldigd op Onafhankelijkheidsdag. Het project ter waarde van 32 miljard dollar zal de lasten voor het door verkeer geteisterde en vervuilde Jakarta verlichten.

19-22 augustus, VS: De Democraten zullen op hun Nationale Conventie in Chicago vice-president Kamala Harris nomineren als hun presidentskandidaat om het op te nemen tegen Donald Trump bij de presidentsverkiezingen van 2024.

28 augustus – 8 september, Frankrijk: Parijs zal voor de eerste keer gastheer zijn van de Paralympische Spelen. Maar liefst 4.400 atleten zullen strijden in 22 sporten op verschillende iconische locaties in de stad. Het evenement heeft geleid tot een ingrijpende herziening van de toegankelijkheid van de transportinfrastructuur.

28 augustus – 7 september, Italië: Een van de wereldpremières op het Internationale Filmfestival van Venetië is de documentaire van legende Errol Morris, Separated, over de scheiding van ouders en kinderen op de grens tussen Mexico en de VS. grens door de regering Donald Trump. De film kan niet actueler zijn, nu Trump massale deportaties belooft als hij tot president wordt herkozen. Peter Weir en Sigourney Weaver ontvangen Lifetime Achievement-prijzen.

error: Kopiëren mag niet!