Bewoners Coronie barricaderen weg om aanpak acuut ontwateringsprobleem

Bewoners van het district Coronie hebben dinsdagmorgen voor enkele uren de Oost-Westverbinding ter hoogte van Burnside gebarricadeerd. Hiertoe zeggen zij te zijn overgegaan, omdat het veel te lang duurt voordat de graafmachine die hen was toegezegd om de verstopte afvoerkanalen op te halen, in het district arriveert. Door de hevige regens kampen verschillende woon- en landbouwgebieden in Coronie met ernstige wateroverlast. Het overtollig water blijft te lang hangen en vanwege de dichtgeslibde kanalen vindt de afvoer zeer gebrekkig plaats.

De ontevreden bewoners hebben dinsdagmiddag geëist dat de graafmachine die uit Nickerie moet komen, later op de dag in Coronie moest arriveren en terstond met de werkzaamheden moest beginnen. Men wilde daarvoor van het districtscommissariaat harde garanties. Nadat die was gegeven en men ervan overtuigd was dat de graafmachine inderdaad later op de dag zou arriveren, gingen de ontevreden bewoners over tot het opheffen van de wegbarricades. 

Door de wegbarricade zijn vele weggebruikers gedupeerd geraakt. Zij die van en naar Nickerie of Paramaribo moesten afreizen hebben enkele uren oponthoud ondervonden.

Defecte pompen en sluisdeur

Vorige week heeft het Assembleelid Remie Tarnadi (NDP) uit Coronie in het parlement dringende aandacht van de regering gevraagd voor het acuut probleem van wateroverlast in de verschillende woon- en landbouwgebieden. Het wateroverlastprobleem heeft te maken met de zeer gebrekkige afvoer van het overtollig water. Drie van de vier pompen en een sluisdeur in het Zeedijkgebied functioneren al een tijdje niet. Bijna alle kanalen bij de mondingen zijn dichtgeslibd. De verschillende onderlaten onder de Oost-Westverbinding zijn verstopt. Een waterpomp die sinds vorig jaar was gedemonteerd en weggebracht voor reparatie is nimmer teruggekomen. 

Tarnadi wijst erop dat het districtscommissariaat geen financiële middelen krijgt om de meest noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden aan de infrastructuur in het district ter hand te nemen. Hierdoor is er een grote achterstand ontstaan in onderhoud van wegen, bermen, afvoerkanalen en waterafvoerwerken.

Tot overmaat van ramp worden de pas ontsloten gebieden voor investeringen tussen Burnside en Wageningen ontwaterd richting de bestaande woon- en landbouwgebieden. Hierdoor komen de waterkerende dammen onder een nog grotere druk te staan, met als gevolg een zeer trage afvoer van het overtollig water richting de oceaan.

error: Kopiëren mag niet!