Historisch oordeel ICJ en de Nederlandse stilte: Een diplomatiek debacle

Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag heeft onlangs opnieuw een historisch vonnis uitgesproken over de illegale bezetting van Palestijns gebied. Deze rechtszaak heeft een recordaantal landen aangetrokken, waaronder vrijwel alle buurlanden van Nederland. Maar opnieuw blijft de Nederlandse overheid pijnlijk stil, ondanks dat de zitting in de zogenaamde stad van “vrede en recht”, Den Haag, plaatsvond.

In plaats van zich uit te spreken, bevindt Nederland zich in een belachelijke en beschamende diplomatieke rel met Jordanië. Dit alles door provocerende en leugenachtige tweets van Geert Wilders, die door de Jordaniërs terecht als schaduwpremier van Nederland wordt beschouwd. Wilders, de leider van de grootste regeringspartij, lijkt vastbesloten het huidige kabinet ten val te brengen en uiteindelijk zelf het land te regeren.

Met zijn pro-Zionistische houding heeft Nederland zich al tot een internationale paria gemaakt. Dit nieuwe vonnis maakt de Nederlandse regering, universiteiten, het bedrijfsleven, banken en pensioenfondsen rechtstreeks medeplichtig aan de bezetting en annexatie door Israël. Bedrijven zoals Booking.com, Philips, ASML, DAF Trucks, Ahold Delhaize en Unilever, evenals onze grote banken en pensioenfondsen met ING aan kop, staan nu allemaal in een kwaad daglicht.

In Israël begrijpen ze de enorme implicaties van dit vonnis maar al te goed. Was het maar zo dat Nederland dat inzicht ook had. Er zal een dag komen dat de Palestijnen ons ter verantwoording roepen en genoegdoening zullen eisen. En terecht.

Het is alweer een bewijs dat Nederland  aan de verkeerde kant van de geschiedenis staat. Terwijl de wereld vooruitgang probeert te boeken, blijven Nederlanders stil en handelen ze in eigenbelang. Het is hoog tijd dat de Nederlandse overheid verantwoordelijkheid neemt en zich uitspreekt tegen de flagrante schendingen van de internationale wet. Want als we dat niet doen, zullen de gevolgen diepgaand en langdurig zijn.

Gerrit Duijker

error: Kopiëren mag niet!