DNA keurt verlening Surinaamse nationaliteit door naturalisatie aan 220 vreemdelingen goed

De Nationale Assemblee heeft dinsdag kamerbreed de verlening van de Surinaamse nationaliteit aan 220 vreemdelingen door naturalisatie goedgekeurd. De drie wetsontwerpen die de naturalisatie van deze personen regelen zijn met 35 algemene aangenomen. 

Tijdens de debatten voorafgaand aan de goedkeuring van de wetten zijn diverse thema’s en onderwerpen die te maken hebben met het algemeen vreemdelingen- en immigratiebeleid aan de orde gekomen. Zo werd gewezen op het belang en de noodzaak voor een bevolkingsbeleid om zo de gewenste sociale en economische ontwikkeling in het land te realiseren. Het immigratiebeleid en naturalisatie zijn onderdelen van zo een bevolkingspolitiek. 

Het bevolkingsaantal in het land zou onvoldoende zijn om de gewenste economische situatie met het oog op de ontwikkelingen in de olie- en gassector te kunnen realiseren. Er zullen arbeidskrachten uit het buitenland nodig zijn, en daarvoor moet er een duidelijk bevolkingsbeleid gevoerd worden. Het bevolkingsaantal in Suriname is in de afgelopen 50 jaar niet noemenswaardig gegroeid, dan alleen door naturalisatie en immigratistroom.  

Voor wat betreft de gewenste sociale ontwikkelingen, werd erop gewezen dat er een bevolkingspolitiek gevoerd moet worden die ervoor moet zorgen dat het evenwicht en de harmonie in de samenleving tussen de verschillende etnische groepen niet verstoord raken.

Het vraagstuk van inburgeringsplicht bij naturalisatie kwam ook aan de orde. Er wordt door het parlement erop gewezen dat vreemdelingen die de Surinaamse nationaliteit aanvragen bekend moeten zijn met onder andere de Surinaamse cultuur en de taal. De inburgeringsplicht is tot nu toe onvoldoende bij wet geregeld. 

De minister van Justitie en Politie ad-interim, David Abiamofo, zegt dat een Staatsbesluit al is voorbereid. Met de relevante stakeholders moet hierover nog overlegd worden. Het parlement spreekt de hoop uit dat nog voor het einde van de zittingsperiode van de huidige regering dit Staatsbelsuit nog een feit wordt.-.

error: Kopiëren mag niet!