Waarom vieren de Rastafarians de geboortedag van Keizer Haile Selassie I?

Haile Selassie I werd geboren als Tafari Makonnen Woldemikael op 23 juli 1892 en was een Ethiopische regent van 1916 tot 1930, daarna keizer van 1930 tot 1974. Hij behoorde tot de Salomonische dynastie die zijn afstamming naar keizer Menelik I terug spoorde. Rastafarians zijn de volgelingen van hem en zijn naar hem genoemd. Ras betekent immers ‘Head’ en Tafar betekent ‘Creator’.

Hij was een Ethiopisch Orthodoxe Christen gedurende zijn leven. Hij werd gekroond “Kings of Kings, Lord of Lords, Conquering Lion of the tribe of Judah”, titels die in de Bijbel voorkomen.

Hij had een goddelijke gave die in zijn daden terug te vinden zijn. Voor de Rastafarian is de profetie van de wederkeer van Christus in zijn koninklijke karakter volgens de bijbel psalm 87 in vervulling gekomen.

Haile Selassie I is het voorbeeld voor de levenswijze van de rastafarians zoals Bob Marley dat in het lied One Drop zingt: “Give us the teachings of His Majesty, For we no want no devil philosophy”:

De viering van de geboortedag van keizer Haile Selassie I is om deze redenen ongetwijfeld èèn van de belangrijkste herdenkingsdagen van de Rastafarians.

De verjaardag van Haile Selassie I wordt wereldwijd gevierd door miljoenen Rastafarians. De verschillende Surinaamse Rastafari organisaties hebben op 23 juli een feestelijke bijeenkomst gehouden. De samenkomst ging gepaard met de nuttiging van gezonde voeding en drank, optredens van reggae artiesten, het bespelen van de Nya Binghy drums.

De zwarte gemeenschap is trots en blij met de geboorte van deze koning en keizer. Dit is weer een van de vele voorbeelden van machtige zwarte leiders.

error: Kopiëren mag niet!