OKB houdt brede voorlichting en consultatieronde voor verkiezingsactoren 

Op uitnodiging van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) zijn in aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar diverse verkiezingsactoren bijeen gekomen om cruciale kwesties rondom de verkiezingen te bespreken. Bij de bijeenkomst waren aanwezig voorzitter Samseerali Sheikh-Alibaks, leden van het OKB, directeur Nasier Eskak en deskundigen van het ministerie van Binnenlandse Zaken, directeur Anastatia Kanapé-Pokie van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB), voorzitter Lilawatie Raghoebier en leden van het Centraal Hoofdstembureau en het Korps Districtscommissarissen en de bestuursdienst. 

De consultatie en voorlichtingsronde vond 17 juli plaats in het Roeli’s Event Center. 

Met de wijziging van de Grondwet en de Kiesregeling zijn door de wetgever aanpassingen verricht bij de taken en bevoegdheden van zowel het CHS, de Hoofdstembureaus en het OKB. Bij de verkiezingen van 2025 zullen de kandidaten van De Nationale Assemblee worden gekozen op basis van een stelsel van evenredige vertegenwoordiging. Er is een landelijke evenredige vertegenwoordiging bij het grootste gemiddelde met voorkeurstemmen. Ook op het niveau van de Ressortraden is de Kiesregeling gewijzigd. Het principe van “één persoon, één stem” werd als essentieel voor de democratie benadrukt. 

Toezicht bij verkiezingen werd als cruciaal element gepresenteerd om de integriteit, transparantie en eerlijkheid van het verkiezingsproces te waarborgen. Het OKB speelt een essentiële rol als waakhond bij verkiezingen. Toezicht helpt ook om ervoor te zorgen dat alle kandidaten en partijen gelijk behandeld worden en dat de regels consistent worden toegepast. Door toezicht te houden op stemprocedures en op het tellen van stemmen, zorgt het OKB ervoor dat de verkiezingen eerlijk verlopen en dat de resultaten een juiste weerspiegeling zijn van de wil van de bevolking. 

“Het OKB is vastbesloten om efficiënt en effectief toezicht te houden op alle facetten van de verkiezingen. Het toezicht wordt geïntensiveerd”, onderstreept Sheikh-Alibaks.

error: Kopiëren mag niet!