Gajadien ergert zich aan uitblijven “One Stop Window” bij aanvraag werkvergunning expats

VHP-fractiekleider Asiskumar Gajadien ergert zich eraan, dat ondanks gedane toezeggingen door de regering er nog steeds geen sprake van een “One Stop Window” bij het doen van aanvragen van werk- en verblijfvergunningen voor buitenlandse krachten oftewel expats die hier willen komen werken. Hij vraagt zich in gemoede af wat het probleem zou kunnen zijn dat de ministeries van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), Justitie en Politie (JusPol) en Arbeid. Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J) nog steeds niet tot een vergelijk kunnen komen  om een “One Stop Window” in te stellen. 

Buitenlandse arbeidskrachten moeten binnen 1 week hun aanvragen voor werk- en verblijfsvergunningen in orde kunnen krijgen. Zoals de behandeling van vergunningsaanvragen er nu aan toe gaat, duurt het te lang; soms weken tot 3 maanden. Dat is onacceptabel lang, en zeker niet goed met het oog op de economische ontwikkelingen die op stapel liggen, aldus Gajadien 

Multinationals die in Suriname opereren en vaak specialistische krachten tijdelijk uit het buitenland moeten halen, ondervinden door deze situatie ernstige hinder. Met het oog op de op handen zijnde ontwikkelingen in de olie- en gassector vindt Gajadien dat de regering heel snel moet overgaan tot een verkorte en versnelde procedures en afhandeling van werkvergunningsaanvragen voor expats. 

In de praktijk omzeilen de hier te lande opererende multinationals het traject van vergunningsaanvraag, door voor hun mensen die uit het buitenland binnen gehaald moeten worden, een business visum aan te vragen. Meestal is dat voor drie maanden, echter ook wetende dat de expats voor langer dan die periode in Suriname zullen werken. In de praktijk gebeurt het dan, dat na het verlopen van de periode van het business visum deze niet wordt verlengd. Dit zorgt voor ongewenste situaties zoals wantrouwen in het systeem, terwijl er in feite niets aan de hand is, omdat de expats aantoonbaar werkzaamheden verrichten voor de multinationals.

Mensen die nimmer in de ondernemerschap hebben gezeten en zaken hebben gedaan hebben geen idee wat het betekent om economische activiteiten te moeten aanhouden of uit te stellen, enkel en alleen omdat er maanden gewacht moet worden op een werk- en verblijfsvergunning, aldus Gajadien.

error: Kopiëren mag niet!