Symbolische erkenning versus academische kwalificatie

Vele personen verwarren eredoctoraten met academische doctoraten. Eredoctoraten worden normaliter gegeven aan personen die zich exceptioneel verdienstelijk hebben gemaakt op een bepaald gebied of in de samenleving. Het is een symbolische erkenning voor hun bijdrage en prestatie. 

Een eredoctoraat heeft echter geen academische waarde. Je kunt daarmee geen verdere studie aan de universiteit gaan doen. Een academisch doctoraat daarentegen kun je alleen krijgen na jarenlang rigoureus onderzoek, dat uitmondt in een goedgekeurd proefschrift en succesvol verdedigd is. Het is de hoogste wetenschappelijke graad of academische kwalificatie die aan de universiteit behaald kan worden. 

De aanspeektitel van iemand met een academisch doctoraat is dan ook Dr. Sommige personen met eredoctoraten gebruiken ook de titel van Dr. op schrift, maar dan moeten ze wel (h.c.) tussen haakjes plaatsen. Dat staat voor honoris causa, omdat het een eretitel is als onderscheiding. 

Ik hoop hiermee de verwarring te hebben weggenomen en dat deze doctoraten voortaan niet door elkaar gehaald worden omwille van hun integriteit. Helaas worden beide doctoraten onder valse voorwendselen te koop aangeboden. Dat is jammer, want dan vertegenwoordigen ze niet hun echte waarde.

Dr. Roy I. Bhikharie, PhD

error: Kopiëren mag niet!