120 personen door president bij resolutie genaturaliseerd afgelopen 4 jaar

In de afgelopen vier jaar is in totaal aan 120 personen per resolutie door de president de Surinaamse nationaliteit verleend. Naturalisatie per resolutie door de president is een van de vier mogelijkheden genoemd in de wet op de nationaliteit en ingezetenschap, waarop aan vreemdelingen de Surinaamse nationaliteit kan worden verleend. 

Minister ad-interim van Justitie en Politie, David Abiamofo, verschafte deze cijfer vorige week in de Nationale Assemblee tijdens de behandeling van drie wetsontwerpen houdende de verlening van de Surinaamse nationaliteit aan 220 personen door middel van naturalisatie. 

Naast deze twee mogelijkheden van naturalisatie, met name bij wet door het parlement en per resolutie door de president, voorziet de wet nog in twee andere manieren waarop de Surinaamse nationaliteit aan personen kan worden verleend.  De derde is door gebruikmaking van het optierecht door meerderjarigen. Hier gaat het om gevallen waarbij de nationaliteit van de ouders niet bekend is. De vierde mogelijkheid is naturalisatie via huwelijk, waarbij een vreemdeling via huwelijk met een Surinamer de nationaliteit verkrijgt.

Er is volgens minister Abiamofo geen achterstand in de behandeling van naturalisatieaanvragen. 

In de afgelopen vier jaar heeft de Nationale Assemblee met de goedkeuring van twee wetsontwerpen aan 124 vreemdelingen de Surinaamse nationaliteit verleend. Op dit moment zijn drie wetsontwerpen in behandeling ter verlening van de Surinaamse nationaliteit aan 220 personen. Er is nu een lijst van te naturaliseren personen naar het Centraal Bureau voor Burgerzaken gestuurd ter screening.

error: Kopiëren mag niet!