ABOP en PL los van elkaar in politieke race

Tijdens een ressortvergadering in Wanica zaterdagavond, heeft ABOP-voorzitter en vicepresident Ronnie Brunswijk aangekondigd dat de ABOP niet langer met Pertjajah Luhur (PL) zal samenwerken tijdens de komende verkiezingen. ABOP zal nu alle 51 kandidaten zelf invullen.

Onze huis politicoloog Ricardo zag dit aankomen. In 2020, door omstandigheden gedwongen, moest men door het oude systeem van geen combinatiemogelijkheden samenwerken en lijstverbindingen vormen. Deze samenwerking heeft PL echter in de kaarten gespeeld en laten meeliften op de populariteit en organisatie van ABOP.

Ricardo merkt op, dat het alleen het invullen van 51 kandidaten door de ABOP meerdere voordelen heeft. Het stelt de partij in staat om meer ‘werkpaarden’ op het politieke veld te hebben en meer loyale leden tevreden te stellen. Echter, deze strategie garandeert niet noodzakelijk een grotere visvijver aan kiezers voor de ABOP. De kracht van kandidaten en hun campagnevoering zullen cruciaal blijven.

Voor Pertjajah Luhur betekent de breuk moeilijke tijden. Veel Javanen zijn nu ondergebracht bij de VHP, en wat rest, lijkt gefragmenteerd tussen andere partijen zoals de HVB en PDO. Hoewel PL theoretisch in staat zou kunnen zijn om zelf 51 kandidaten in te vullen, is het de vraag of zij de financiële middelen heeft om een effectieve campagne te voeren.

Bovendien mist PL een sterke ideologie, iets dat verder roept dan “wong Jowo” (Javanen). Om zich steviger te positioneren, moet PL op zoek naar een nieuwe partner. Een mogelijke samenwerking met de NPS kan overwogen worden, hoewel het verleden een wrange nasmaak heeft door vroegere politieke confrontaties tijdens de Venetiaan-periode en de herhaalde chantagepraktijken van PL.

De politieke arena in Suriname blijft dynamisch, met verschuivende allianties en veranderende omstandigheden. De beslissing van ABOP om solo te gaan, werpt licht op hun strategische keuzes, terwijl PL op zoek moet naar manieren om zijn politieke relevantie en slagkracht te behouden.

error: Kopiëren mag niet!