Milieuzorgen over komst grootste lithiummijn van Europa in Servië 

Het wordt de grootste lithiummijn van Europa: de Jadarmijn in het westen van Servië. De opening zorgt voor veel inkomsten, maar ook voor grote zorgen over het milieu.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz was zaterdag in de Servische hoofdstad Belgrado om een overeenkomst te tekenen tussen Servië en de Europese Unie (zie foto).

Servië en de EU gaan samen denieuwe lithiummijn ontwikkelen. Lithium wordt in batterijen gebruikt, en ook in de accu’s van elektrische auto’s. Momenteel is 97 procent van het lithium in de EU afkomstig uit China. Ook meeste lithiumbatterijen worden in China gemaakt, waardoor Europese autofabrikanten van China afhankelijk zijn voor de bouw van nieuwe elektrische auto’s.

In Servië zijn er zorgen over de milieugevolgen van de mijn. Zo zouden er bossen moeten worden gekapt om lithium te delven, en kan het grondwater i\door de mijnbouw vervuild raken.

In 2021 en 2022 waren er al demonstraties tegen de bouw van lithiummijnen in Servië. De Servische overheid schrapte de plannen voor lithiumwinning, maar die plannen zijn nu weer terug.

error: Kopiëren mag niet!