BIO eist onmiddellijke stopzetting vernieuwing basisschool

De bond van Inspecteurs bij het Onderwijs (BIO) heeft maandag een motie aangenomen. De kern van de motie is om de vernieuwingen die ingevoerd worden op de basisscholen onmiddellijk stop te zetten. Volgens bondsvoorzitter John Koorndijk is dit aan de minister van Onderwijs en Volksontwikkeling, Shirley Sitaldin, gevraagd omdat de vernieuwingen heel moeizaam verlopen.
De bond was voor zaterdag uitgenodigd door de minister. Er is vergaderd over de vernieuwingen, maar de insteek van het Basic Education Improvement Program (Beip), heeft ertoe geleid dat de bond met een zeer onbehaaglijk gevoel is weggegaan. Volgens de bond wordt er vanuit de Beip geen analyses gemaakt van de feitelijke situaties in het veld. ‘Ze zijn zeer onbekend met de problemen in het veld, waardoor zij heel simpel tegen aankijken.’
De bondsvoorzitter geeft aan dat minister Sitaldin als oplossing aandroeg dat de nieuwe methode naast de oude gebruikt zou kunnen worden. Dit voorstel wordt meegenomen door de bond, omdat de bond de mening is toegedaan dat wanneer zij een advies geeft het uitvoerbaar en verantwoord moet zijn. Koorndijk zegt dat zij met het voorstel teruggaan naar het veld en met hun deskundigen zullen afstemmen of het verantwoord is om beide methodes te gebruiken.
Koorndijk geeft aan dat de scholen nu aanleunen tegen de paasvakantie. De scholen zijn wachtende op wat er nu eigenlijk moet gebeuren. De bond kan echter niet langer wachten, omdat er een enorme verwarring is in het veld. Volgens de bondsvoorzitter zijn bepaalde scholen op eigen houtje teruggegaan naar de oude methode. ‘Je snapt dat dat niet kan. Wij moeten uniformiteit betrachten.’  Het is van uiterst belang dat er uniform bepaalde richtlijnen gegeven worden, zodat alle scholen zich eraan houden. Volgens Koorndijk is er op dit moment totaal geen greep in het veld. Bepaalde scholen gebruiken de methodes naast elkaar, bepaalde gebruiken de oude methode en bepaalde scholen zijn nog niet eens begonnen met de nieuwe methode.
Koorndijk zegt dat wanneer zij het antwoord hebben en het ministerie niet zover is, de bond van inspecteurs samen met de overige onderwijsbonden zich zal buigen over het advies dat zij zullen geven op basis van het resultaat van de deskundigen. De bond zal volgens Koorndijk niet blijven wachten. ‘Als het te lang duurt, dan gaan wij zelf instrueren.’

error: Kopiëren mag niet!