Jogi vraagt naar status toegezegde verkorte procedure vergunningaanvraag gastarbeiders

Het Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) wil van de regering weten hoe het staat met de verkorte procedure voor het verkrijgen van een vergunning om gastarbeiders het land binnen te halen om te werk gesteld te worden in bedrijven in de agrarische sector. De regering, bij monde van president Santokhi, heeft twee jaar geleden in het parlement een verkorte procedure toegezegd om tegemoet te kunnen komen aan de grote behoefte van gastarbeiders in de landbouw. 

Jogi zei donderdag tijdens de debatten over de wetsontwerpen die de naturalisatie van 220 personen regelt, gezegd dat het probleem van een tekort aan arbeidskrachten in de agrarische sector nog steeds speelt. Bedrijven in de landbouwsector worstelen nog steeds met het vinden van arbeiders.

Het is algemeen bekend, dat Surinamers minder geneigd zijn in de landbouw te gaan werken. Het zijn veelal buitenlanders, met name Haïtianen en nu ook Cubanen, die in de landbouw werken. In de visserijsector zijn dat veelal Guyanezen. 

Jogi zegt dat de regering had toegezegd dat het voor bedrijven die gastarbeiders willen binnenhalen makkelijker gemaakt zou worden bij het indienen van vergunningaanvragen. Hij wil weten wat de stand van zaken hiervan is.

Over het tekort aan arbeidskrachten in de agrarische sector vindt het lid Soewarto Moestadja (NDP) dat mogelijk ook gekeken moet worden naar de lonen die er betaald worden, als reden voor het arbeiderstekort. Gastarbeiders nemen genoegen met de lonen, maar Surinamers niet. Hij vindt dat genuanceerder gekeken moet worden naar de situatie waarom Surinamers niet in de landbouw willen werken. 

Rabin Parmessar, NDP-fractieleider, voegt eraan toe dat slecht onderhouden infrastructuur een reden is waarom veel landgenoten de landbouw de rug toekeren. Er is ook sprake van vergrijzing. De landbouw moet aantrekkelijk worden gemaakt, door onder meer modernisering, gegarandeerde afzet en prijzen.

error: Kopiëren mag niet!