Suriname’s Wall Street: Komisch drama van $100 miljoen
In wat klinkt als een scenario uit een komische heistfilm, is de bananen Bank van Kabana door de samenleving uitgeroepen tot de mastermind achter ‘de grootste bankroof aller tijden’.
De stunt begon toen de bank $100 miljoen van de kasreserves van commerciële banken – particulier geld – gebruikte voor, jawel, overheidsuitgaven. Dit gebeurde zo slinks dat de aangesloten banken zich ‘belazerd’ voelden, volgens Embel, de voorzitter van de Bankiers Bananen Vereniging. Dat hij niet ‘beetgepakt’ zei, was nog mild uitgedrukt.
Het woord ‘bankroof’ toverde een onbewuste grijns op de gezichten van menig Surinamer, maar de ernst bleef hangen. Critici trokken parallellen tussen deze caper en gelikte Hollywood-producties, hoewel de popcorndimensie ver te zoeken was.
De alarmbel ging voor het eerst af toen de welbespraakte oud-bankier, Jumbo “De Reddingsboei” , het publiek tijdens een debat in 2019 waarschuwde. Hij raadpleegde zijn glazen bol en voorspelde exact deze ramp, toen banken hun valuta veilig stelden in de koelkast die Bananen Bank vond.
“Een gewaarschuwd mens telde blijkbaar niet voor twee in dit verhaal”, grapte Jumbo. “De banken hadden beter moeten weten.”
Vier jaar zonder een jaarverslag en wisselkoersverliezen van 1,2 miljard Surinaamse dollar leken aanwijzingen genoeg dat de Bananen Bank technisch gezien al een tijd op zwart zaad zat. De toevoeging van een negatieve betalingsbalans en een belachelijk hoog overheidstekort maakte de langfristige financiële planning niet bepaald eenvoudiger.
En nu komt de kers op deze financiële “taart”: De Bananen Bank was, zoals Jumbo het formuleerde, “technisch failliet”. Geen twijfel dat het lenen van valutareserves noodgedwongen was – of zoals men in het vakjargon zegt, tijd voor een potje high-stakes blufpoker.
Nu ja, wie het laatst lacht, lacht het best. Of in sommige gevallen, klopt zichzelf op de schouder voor het bedrogen zijn. De demonstratie tegen Bouta’s economisch beleid lijkt plotseling meer een carnavalsoptocht met als themanummer “Show Me the Money”. Want als iets zeker is, dan is het wel dat waar financiële chaos heerst, drama niet ver weg is – en Suriname heeft zijn eigen Oscar-kandidaat.