Peru: Nieuwe beelden tonen dat onbereikte stam gevaarlijk dicht bij houtkapconcessies leeft

Buitengewone nieuwe beelden die deze week zijn vrijgegeven, tonen tientallen onbereikte mensen in het Peruaanse Amazonegebied, op slechts een paar kilometer van een aantal houtkapconcessies.

Activisten zeggen dat ze een illustratie zijn van de dringende noodzaak om alle houtkapvergunningen in het gebied in te trekken en te erkennen dat het gebied toebehoort aan het Mashco Piro-volk, mogelijk de grootste onbereikte stam ter wereld, aldus Survival International.

Meer dan 50 Mashco Piro-inheemsen zijn de afgelopen dagen verschenen in de buurt van het Yine-dorp Monte Salvado, in het zuidoosten van Peru. In een afzonderlijk incident verscheen een andere groep van 17 in de buurt van het naburige dorp Puerto Nuevo.

Verschillende houtkapbedrijven hebben houtkapconcessies in het gebied dat toebehoort aan het Mashco Piro-volk. De dichtstbijzijnde ligt op slechts een paar kilometer van de plek waar de Mashco Piro werden gefilmd.

Eén bedrijf, Canales Tahuamanu, dat actief is in het Mashco Piro-gebied, heeft meer dan 200 kilometer aan wegen aangelegd voor zijn houtvrachtwagens om hout te winnen. De houthakkers zouden nieuwe ziektes kunnen binnenbrengen die de Mashco Piro zouden uitroeien, en er is ook een risico op geweld aan beide kanten.

error: Kopiëren mag niet!