Suriname en Frankrijk tekenen in september overeenkomst om illegale visserij aan te pakken 

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft aangekondigd dat Suriname en de Franse autoriteiten in september een overeenkomst zullen tekenen om de illegale visserij aan te pakken. “Zij hebben de middelen en de apparatuur. Wij hebben dat niet. Dus we gaan kijken hoe we het probleem van illegale visserij gezamenlijk kunnen aanpakken. Ik ben in september uitgenodigd om in Frans Guyana te zijn. We gaan kijken of het mogelijk is dat de Franse boten tot aan de Corantijn kunnen patrouilleren. Onze Surinaamse mensen zullen daarbij aanwezig zijn.” 

Zo sprak de LVV-minister voor de aanvang van de laatst gehouden Raad van Ministers-vergadering. Volgens de bewindsman is het probleem recentelijk bij een bezoek van hoge Franse autoriteiten in Paramaribo aangehaald. Volgens Sewdien is het de verantwoordelijkheid van beide partijen om de illegale visserij aan te pakken.

“Ik trek de vergunningen in zodra ik bericht ontvang van illegale activiteiten. Wij voeren een streng vergunningenbeleid. Iedereen weet dat. Maar de middelen zijn schaars op dit moment. De Fransen kunnen daarbij ondersteunen”, zei de minister. 

Er is veel te doen geweest rond visvergunningen die volgens Guyanese autoriteiten beloofd zouden zijn aan het buurland. Minister Sewdien heeft hierover gesteld, dat er nooit vergunningen zijn beloofd aan Guyana. Hij vindt dat de druk die uitgeoefend wordt, niet door de beugel kan.

De bewindsman legde uit dat deze kwestie al enige tijd speelt en het Surinaamse standpunt duidelijk is gemaakt aan het buurland. “Dat er nu zo openlijk een behoorlijke druk op Suriname wordt uitgeoefend en opgevoerd kan niet door de beugel”, stelde Sewdien eerder.

error: Kopiëren mag niet!