OW volgt waterstanden Saramaccarivier vanuit Paramaribo

Op de pier te Groningen aan de Saramaccarivier is er onlangs een telemetrische waterstand registrator geplaatst door Tikradj Chotelal, coördinator van de onderafdeling Basismetingen van de afdeling Waterloopkunde van het ministerie van Openbare Werken. Het gaat hier om een pilotproject, waarbij Saramacca als eerste district is gekozen. Dit apparaat moet elke seconde data van de waterstand doorsturen naar de afdeling Waterloopkunde, die gevestigd is in Paramaribo. Dit apparaat heeft verschillende voordelen.
Het is de bedoeling dat met de verzamelde data op tijd kan worden ingespeeld op eventuele calamiteiten. Daarnaast kan dit apparaat vanuit Paramaribo worden bediend. Ook kan elke burger zelf aflezen wat de waterstand op de rivier is. De waarnemingen worden gerelateerd met de oever. In geval van abnormale hoogte van de waterstand wordt er alarm geslagen en wordt de districtscommissaris als eerste in stelling gebracht. Volgens Chotelal is dit een heel modern apparaat dat werkt met zonnepaneel-energie. ‘In zo een apparaat is er een modem, waarin een digicel chipkaart is bevestigd.’
Districtscommissaris Aroenkoemar Ramdhani is heel blij met de installatie van dit apparaat. Het district Saramacca krijgt vaker te maken met overstromingen, waarbij vooral de landbouwers veel verlies lijden. Middels de verzamelde data van dit apparaat kan er beter gepland worden en kunnen calamiteiten die te maken hebben met springvloeden beperkt of voorkomen worden.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!