Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) dient eens duidelijkheid te geven in de kwestie van uitbetaling van de toegezegde financiële compensatie aan rijstboeren. In april heeft president Santokhi met veel bravoure rijstboeren beloofd, dat de regering ze tegemoet zal komen met een financiële injectie en zodoende hen in staat te stellen bij het eerstvolgende seizoen in te zaaien. Nu drie maanden later, terwijl de nieuwe inzaaiperiode bijna ten einde loopt, hebben rijstboeren nog geen cent ontvangen van de beloofde financiële injectie.
Vele kleine boeren hebben persoonlijke bezittingen, zoals sieraden van hun echtgenotes moeten verpanden om aan wat werkkapitaal te komen voor de nieuwe inzaai. In het parlement hebben met name de leden Mahinder Jogi en Harriet Ramdien meerdere malen een dringend beroep gedaan op de regering om de boeren spoedig de beloofde financiële compensatie uit te keren. De regering c.q. het ministerie van LVV laat echter niets van zich horen.
Onder de kleine padieboeren heerst er groeiende onzekerheid en onvrede. Het algemene gevoel is dat de minister van LVV, Parmanand Sewdien, dokt. Boeren vinden dat de LVV-minister eerlijk voor de dag moet komen en precies uitlegt wat de redenen zijn dat de beloofde financiële compensatie maar nog niet uitbetaald kan worden. Door zich in stilte te verhullen maakt men de situatie van groeiende frustraties en onvrede voor boeren alleen maar erger, zo wordt in kringen van de rijstsector gezegd.
Grote verliezen
Het afgelopen seizoen hebben padieboeren grote financiële verliezen geleden vanwege het grote verschil tussen de padieopkoopprijs en de productiekosten. Door het probleem van ernstige watertekorten het vorig seizoen, hebben boeren water moeten oppompen om hun landbouwpercelen te kunnen bevloeien voor de padieinzaai. De kosten voor brandstof zijn hierdoor flink opgelopen. Komt nog bij kijken, dat de oogstopbrengsten per hectare lager zijn dan was verwacht. De kwaliteit van de geoogste padie is ook minder.
De kostprijs van de boer voor een baal padie van 70 kilogram ligt rond de SRD 1.100, terwijl ze van opkopers gemiddeld slechts SRD 650 ontvangen. Om ze financieel er bovenop te helpen, heeft president Santokhi in aanwezigheid van LVV-minister Sewdien in april tijdens een bijeenkomst in Nickerie boeren een financiële injectie beloofd.
Ondertussen is het algemeen bekend, dat de regering op dit moment met een ernstige financiële krapte zit om lopende uitgaven te kunnen doen. Er worden nu verschillende maatregelen genomen om de overheidsinkomsten te verhogen. Vanwege de uitbetaling van vakantiegelden aan landsdienaren zijn de loonkosten van de overheid eind deze maand het dubbele dan normaal. Er zijn ook onderhandelingen gaande met de overheidsvakbonden voor een loonsverhoging aan landsdienaren. Daar zit een prijskaartje aan die de loonuitgaven van de overheid ook nog eens omhoog zal doen springen.
Tegelijkertijd moet de regering ervoor zorgen dat de primaire saldo doelstelling van het IMF-programma voor september aanstaande gehaald wordt. In september vindt de volgende IMF-evaluatie plaats van het lopend economisch programma. De regering doet er alles aan om positief uit de evaluatie te komen en zodoende het volgende tranchebedrag van circa USD 61 miljoen niet te missen. Financiën-minister Stanley Raghoebarsing heeft onlangs nog gezegd dat de vingers nog steviger op de knip moeten worden gehouden.
Tegen deze achtergrond lijkt het dus daarom zeer onwaarschijnlijk dat op korte termijn de financiële compensatie aan boeren in Nickerie zal kunnen worden uitbetaald. De vraag is waarom men dat dan niet met de boeren communiceert, in plaats van te dokken.