“Als iedereen een steentje bijdraagt, dan komen wij er zeker uit. Dit zijn ongekende en andere soortige regens. De voorspellingen waren reeds eerder gedaan en nu komen ze uit. Overal in de wereld zien we dat landen geteisterd worden door wateroverlast. Of het nou in Europa is, de Verenigde Staten, Dubai of Brazilië, overal heeft men last van klimaatverandering en de negatieve gevolgen daarvan. De staat doet haar deel. Als een ieder haar bijdrage levert is dat meegenomen. Als er een kleine verstopping is, met petflessen en vuil, wacht niet op de minister, wacht niet op de president. Ga aan de slag met je buurtgenoten.”
“De grote werkzaamheden neemt de overheid op zich. Ontwatering is een van de grote prioriteiten van het ministerie. Wij investeren landelijk zwaar in diverse pompgemalen, klepduikers en sluizen.” Zo zei minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken desgevraagd tegenover Dagblad Suriname.
Volgens hem worden geleidelijk aan gebieden die last ondervinden structureel aangepakt. Echter blijven de middelen schaars. Voor dit jaar zijn de middelen nog steeds niet overgemaakt. Het ministerie doet in eigen beheer wat mogelijk is.
In de afgelopen dagen is er sprake geweest van neerslag die veel intensiever is dan voorheen. Diverse wegen lopen onder water, maar het water trekt nu sneller weg, stelt de minister.
Het onderdirectoraat Natte Civieltechnische Werken houdt de recente ontwikkelingen nauw in de gaten. Vooral bij woningbouwprojecten wordt extra aandacht gegeven aan ontwatering. Dat geldt voor zowel Paramaribo-Noord, Wanica als andere districten, stelt de minister. De bewindsman beklemtoont dat er landelijk duurzame investeringen worden gepleegd.
“We treffen voorzieningen die mee gaan voor de komende 20, 30 jaar. Er is bij het verlenen van bouwvergunningen nadruk op juiste bouwvoorzieningen. Iedereen klaagt, maar wij roeien met de riemen die er zijn. We kunnen niet meer bezuinigen”, aldus minister Nurmohamed.