Inheemse leiders gefrustreerd ondanks terugkeer van mantel naar Brazilië na 300 jaar

Wat bedoeld was als een gelegenheid voor een feestje voor de inheemse bevolking van Tupinambá de Olivença – de langverwachte hereniging met een heilige mantel die meer dan drie eeuwen geleden uit Brazilië werd meegenomen – is veranderd in een moment van frustratie.

Het Nationaal Museum van Rio de Janeiro heeft onlangs aangekondigd dat het het artefact, dat meer dan 300 jaar oud is, heeft ontvangen van het Nationalmuseet, het Nationaal Museum van Denemarken.

Maar de leiders van Tupinambá de Olivença hebben geklaagd dat ze werden verhinderd om de noodzakelijke rituelen uit te voeren om het relikwie te ontvangen, dat als heilig wordt beschouwd. “Ik ben blij omdat de mantel is teruggekeerd naar Brazilië, maar ik ben verdrietig omdat er een gebrek aan respect was voor het Tupinambá-volk en onze voorouders”, zei de leider van het Tupinambá de Olivença-volk, Cacique Jamopoty Tupinambá, 62.

4.000 rode veren van scharlaken ibis

Het artefact, gemaakt met ongeveer 4.000 rode veren van de scharlaken ibis (die lijkt op een kleine flamingo), werd voor het eerst geïnventariseerd door Denemarken in 1689, maar sommigen geloven dat het bijna 50 jaar eerder uit Brazilië is meegenomen.

error: Kopiëren mag niet!