Interpellatievoorstel signaal interventie Diaconessenhuis

Parlementariërs sturen met het interpellatievoorstel ‘Diaconessenhuis’ het signaal naar de regering, dat haar interventie in het ziekenhuisdispuut nu meer dan ooit noodzakelijk is. Dit zegt NPS-parlementariër Patrick Kensenhuis die samen met de oppositieleden Asiskoemar Gajadien, Mahinder Rathipal, Guno Castelen  en Mahinder Jogi gisteren een interpellatievoorstel heeft ingediend bij het parlement omtrent het conflict in het Diaconessenziekenhuis. ‘De zaak is ernstig, zeker als nu blijkt dat de patiënten uit het binnenland niet meer kunnen worden opgenomen in het ziekenhuis. We eisen dat de regering het parlement omstandig komt informeren over de toestanden in het ziekenhuis. We hopen dat de regering voor de  behandeling in DNA al geïntervenieerd heeft’, zegt Kensenhuis.
De parlementariër wijst erop dat gezondheidszorg een primair recht is van elke burger. ‘Daar moet men zeer ernstig mee omspringen.’
DNA-lid Asiskoemar Gajadien zegt dat zij de vergadering aanvragen om geïnformeerd te worden over de algemene gezondheidssector, maar meer nog opheldering willen in de situatie bij het Diaconessenhuis. Vele zieken worden de dupe vanwege het feit dat de dienstverlening naar de gemeenschap toe niet optimaal is, omdat de medische specialisten in beraad zijn.
De parlementariër zegt dat zij van de regering wenst te weten wat er op korte termijn gedaan zal worden om de situatie weer te normaliseren. Een ander punt is, dat specialistische zorg heel moeilijk toegankelijk is. Patiënten moeten zeker drie tot zes maanden wachten voordat zij specialistische zorg krijgen.  Een ander zorgpunt is de situatie bij de Spoedeisende Hulp (EHBO). Gajadien geeft aan dat hij recentelijk zelf iemand naar de EHBO gebracht heeft. Hij is niet te spreken over de omstandigheden waarin er gewerkt wordt en de wijze waarop de dienstverlening plaatsvindt. Dat baart hem zorgen.
In het voorstel is verder opgenomen dat algemene gezondheidszorg overheidszorg is en dat de regering verantwoordelijk is voor een goed beleid aangaande de volksgezondheid. ‘De volksgezondheid moet voor de zieke mens altijd bereikbaar en betaalbaar zijn en de onrust in de gezondheidssector is onverantwoord.’ Bij de assembleeleden is de indruk ontstaan dat de regering haar verantwoordelijkheid ter waarborging van de gezondheidszorg in het belang van de zieke mens niet serieus neemt.
DNA-ondervoorzitter Ruth Wijdenbosch heeft  kennis genomen van het voorstel en zal deze doorgeleiden naar parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. De DNA-voorzitter is uitlandig en wordt op 26 maart in Suriname terugverwacht.

error: Kopiëren mag niet!