Moet je glazen ondersteboven in de kast zetten of rechtop?

De discussie over hoe je je glazen het best kunt opbergen – rechtop of ondersteboven – is een onderwerp dat veel huishoudens bezig houdt. Volgens experts zijn er verschillende factoren om te overwegen, afhankelijk van de soort glazen en de omstandigheden in de kast.

Volgens Lisette van der Meer, een huishoudexpert en professional organizer, hangt de beste keuze af van de omgeving en het soort glaswerk. “Voor dagelijks gebruik zijn rechtopstaande glazen in een gesloten kast meestal voldoende beschermd tegen stof en vuil”, stelt Van der Meer. Ze voegt eraan toe dat het plaatsen van glazen ondersteboven kan voorkomen dat er stof in terechtkomt, maar het kan ook andere problemen veroorzaken.

“Als het binnenoppervlak van de glazen niet helemaal droog is na het wassen, kan het ondersteboven opbergen vocht vasthouden”, waarschuwt Van der Meer. Dit leidt tot een broedplaats voor bacteriën en schimmel, vooral bij glazen met een smalle opening, zoals wijnglazen. “Daarom is het essentieel om glazen volledig te laten drogen voordat je ze opbergt, ongeacht de richting.”

Daarnaast benadrukt Van der Meer dat de structuur van het glas belangrijk is. “Dunne en delicate glazen, zoals kristallen wijnglazen, kunnen aan de randen breken als ze ondersteboven worden gezet. Voor deze glazen is het vaak beter om ze rechtop te plaatsen waar de kans op beschadiging kleiner is.”

Voor bier- of drinkglazen met een bredere mond, kan ondersteboven opbergen beter zijn om stofophoping te voorkomen, vooral als je ze niet dagelijks gebruikt. “Uiteindelijk draait alles om hygiëne en bescherming van je glaswerk”, concludeert Van der Meer. “Er is geen universele regel, maar een bewuste keuze maken op basis van je eigen situatie zal het beste resultaat opleveren.”

Dus of je nu kiest voor ondersteboven of rechtop, zorg ervoor dat je glazen schoon en droog zijn voor optimale hygiëne en duurzaamheid.

error: Kopiëren mag niet!