Surinamers blijven junkfood consumeren ondanks gezondheidsrisico’s

Ondanks de vele waarschuwingen en uitgebreide voorlichting over de gezondheidsrisico’s van junkfood, blijven veel Surinamers deze ongezonde voedingsmiddelen in hoge mate consumeren. Junkfood, dat vaak rijk is aan calorieën, suiker en vet, maar weinig voedingswaarde biedt, blijft een populaire keuze voor velen. Wat drijft de Surinamers ertoe om junkfood te blijven eten, ondanks de bekende nadelige gevolgen voor de gezondheid?

Een belangrijke reden voor de populariteit van junkfood is de gemakkelijke toegankelijkheid. Overal in Suriname zijn fastfoodrestaurants, snackbars en kiosken te vinden die een breed scala aan junkfood aanbieden. Voor veel mensen is het eenvoudiger en sneller om een fastfoodmaaltijd te kopen dan om thuis een gezonde maaltijd te bereiden. Dit gemak speelt een grote rol in de aanhoudende consumptie van junkfood.

Daarnaast speelt de prijs een cruciale rol. Gezonde voedingsmiddelen, zoals verse groenten, fruit en vis, zijn vaak duurder dan junkfood. Voor veel gezinnen met een beperkt budget is het financieel aantrekkelijker om voor goedkopere, maar minder gezonde opties te kiezen.

Sociale gewoonten en gebruiken spelen eveneens een rol. In Suriname is het gemeenschappelijk eten van streetfood en fastfood een sociale activiteit. Junkfood wordt vaak geassocieerd met plezier, gemak en gezelligheid, wat de consumptie verder stimuleert.

Deze trend is ook bij de Amerikanen te zien.

Amerikanen blijven junkfood eten vanwege smaak (65% chips, 58% snoep, 49% frisdrank, 39% fastfood), de verscheidenheid aan smaken, en gemak (45% gemakkelijke beschikbaarheid fastfood, 31% gemakkelijke bereiding). Kosten spelen een kleinere rol, met minder dan 20% als reden voor consumptie.

error: Kopiëren mag niet!