“De regering kan niet van mij verwachten dat ik mijn mond blijf houden als tijdens de recente onderhandelingsronde het Onderhandelingsorgaan van de Overheid (O.O) geheel uit het niets met de mededeling komt, dat eind deze maand de koopkrachtversterking van SRD 3.500 aan landsdienaren niet zal worden uitbetaald.”
Zo reageert Michael Miskin (zie foto), voorzitter van de Centrale van Landsdiensaren Organisatie (CLO), op een persbericht van de Communicatie Dienst Suriname (CDS) waarin president Santokhi de vakbonden herinnert aan de persstilte die eerder met hun zouden zijn gemaakt over de aan de gang zijnde loononderhandelingen over een loonaanpassing voor landsdienaren en de aan hen gelijkgestelden.
De CLO-voorzitter, die in Ravaksur (Raad van Vakcentrales in Suriname) verband deel uitmaakt van de loonbesprekingen, benadrukt opnieuw niet op de hoogte te zijn van welke afspraak dan ook met betrekking tot een persstilte. Noch de CLO, noch de overige leden van Ravaksur weten iets af van een afgesproken persstilte.
Nieuw bod overheid
Eerder heeft Dagblad Suriname bericht dat de vakbonden absoluut niet mee kunnen gaan met het nieuwe loonbod van de overheid. Het nieuw loonvoorstel gedaan door het O.O tijdens de laatste ronde van de loonbespreking op 4 juli, vinden de vakbonden onacceptabel. Het O.O is gevraagd terug te gaan naar zijn superieuren en met een acceptabel bod te komen. CLO-voorzitter Miskin zei eerder dat de overheid met het nieuw bod een bom legt onder de loononderhabndelingen.
De overheid heeft de vakbonden het bod gedaan om de 15 procent loonaapassing die ze bereid is te geven, over twee rondes uit te smeren. 10 procent gaat in per juli en 5 procent per 1 januari volgend jaar. De uitbetaling van de 10 procent loonsverhoging die per juli moet ingaan vindt volgens het voorstel van de overheid op twee tijdstippen plaats, namelijk in september en in december. Voor de vakbonden is dit onacceptabel.
Een ander belangrijk onderdeel van het nieuwe loonvoorstel waar de vakbeweging ook helemaal niet mee akkoord kan gaan, is de kwestie van de incorporatie van de SRD 3.500 koopkrachtversterking in de lonen. De overheid wil deze pas per januari 2025 doen ingaan, doch de uitbetaling ervan ook in delen spreiden. SRD 1.000 in januari, SRD 1/000 in april en het resterende deel in augustus.
De vakbonden willen incorporatie van de SRD 3.500 in de lonen per 1 juli, en daarover 35 procent loonsverhoging. De bom onder de loononderhandeling is de mededeling van het O.O. dat de SRD 3.500 koopkrachtversterking over juli niet uitgekeerd zal worden.